Sinopharm kínai vakcina: nekik ad erős védelmet

#Sinopharm #kínai vakcina #sinopharm hatásosság #mutáns
2021.06.09.
Sinopharm kínai vakcina: nekik ad erős védelmet

Most először jelent meg arról tanulmány, hogy a kínai vakcina miként teljesít a 3. klinikai fázisban.

A kínai vakcináról most először jelent meg tudományos lapban olyan írás, ami a . klinikai fázis eredményeiről szól. Ezt most a JAMA, azaz az Amerikai Orvosi Kamara lapja pótolta, ők publikáltak egy tanulmányt.

A 60 év alatti, alapbetegség nélküli férfiaknak erős védelmet ad a Sinopharm

A Bloomberg Quint beszámolója szerint a vuhani koronavírus elleni védőoltás 72,8 százalékos, a pekingi - amit itthon is használnak - pedig 78,1 százalékos hatékonyságú, azaz a tünetes megbetegedés ellen ilyen arányban védenek a kínai vakcinák.

A kutatásokat az Egyesült Arab Emírségekben, Bahreinben, Egyiptomban és Jordániában végezték, amikben több mint 40 ezer ember vett részt. A vizsgálatban részt vevők egy része megkapta mind a két dózist (3 hetes különbséggel) a vuhani Sinopharmból, a másik része ugyanígy megkapta a pekingi Sinopharmból, a harmadik csapat placebót kapott.

A vuhani Sinopharmmal oltottak közül 26, a pekingivel oltottak közül 21 tünetes fertőzött került ki, amíg a placebóval oltottak közül 95 fő. A legtöbbeknél kar- és fejfájást jelentkezett, mint oltás utáni tünet.

A lap azonban kiemeli, hogy az eredmény nem feltétlen tükrözi a valóságot, mert a résztvevők 85 százaléka férfi, csak 2 százalék 60 év feletti, és a legtöbben egészségesek voltak. Tehát az alapbetegségben szenvedők, a nők és a 60 év felettiek esetében mennyire hatásos a Sinopharm.

A WHO véleménye a Sinopharmról - kutatások alapján:

  • Közepesen vagyunk bizonyosak abban, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után (18-59 éves) felnőtteknél alacsony
  • Alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV oltás 2 dózisa hatásos (60 év feletti) idősebb felnőtteknél
  • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után (60 év feletti) idősebb felnőtteknél alacsony
  • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV vakcina 2 adagja hatásos a PCR-teszttel igazolt COVID-19 megelőzésében társbetegségekben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását, amint az a klinikai vizsgálatban szerepelt.
  • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után alacsony társbetegségben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz