Ezeket látta már?

Szifilisz (Vérbaj)

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A szifilisz, magyar nevén vérbaj a Treponema pallidum nevű baktérium által okozott, főleg nemi úton terjedő betegség. A szifilisznek három stádiumát különböztjük meg. A teljes gyógyulás az első két stádiumban még elérhető, de az újrafertőződés bekövetkezhet, ha a szexuális partnerek gyakran cserélődnek.

A szifilisz (Vérbaj) tünetei

Első stádium (15-24 nappal a fertőzés bekövetkezte után):Fájdalmatlan fekély a hímvesszőn, ill. a hüvelyben vagy körülötte, amely néhány héten belül magától meggyógyul. Második stádium ( kb. két hónappal a fertőzés bekövetkezte után):Nem viszkető kiütések a testen, beleértve a nemi szerveket, a tenyereket és a talpakat. Többszörös fekélyesedés a szájban.Enyhe láz.Kopaszodás foltokban.Nyirokcsomóduzzanatok a lágyékban/hónaljban/nyakon.A fenti tünetek néhány hónap múltán maguktól megszűnnek.Harmadik stádium (több hónappal/évvel a fertőzés bekövetkezte után):Szív/aorta károsodások.Csont/ízületi károsodások.Elmezavarok, bénulások.A fenti károsodások rendszerint visszafordíthatatlanok, de megfelelő kezeléssel a további romlás részben megállítható.

A szifilisz (Vérbaj) kiváltó okai

A Treponema pallidum baktérium által okozott fertőzés. Az első stádiumban a betegség a vaginális/anális/orális szexuális kapcsolatok révén terjed a baktériumokkal telt fekélyek útján. A második stádiumban a fertőzés már csók útján is terjedhet, ha a szájban fekélyek vannak. A szifiliszes nők gyermekei az anyaméhben megfertőződhetnek.

Mit tehet Ön szifilisz (Vérbaj) esetén

Menjen el orvosához, ha úgy gyanítja, hogy szifiliszes fertőzésben szenved, vagy fertőzésnek volt kitéve!Szedje gyógyszereit az előírt módon akkor is, ha a tünetek már néhány napos kezelés után eltűnnek! A tünethiány nem azonos a gyógyulással.Kezeltesse szexuális partnerét is, mert különben fennáll az újrafertőződés veszélye!Ne éljen nemi életet, míg az orvos egészségesnek nem nyilvánítja Önt!

Mit tehet az orvos szifilisz (Vérbaj) esetén

Vérmintából és a nemi szervek váladékaiból megvizsgálja, hogy jelen van-e a kórokozó.Antibiotikumokat rendel.Kezeli a harmadik stádium szövődményeit, ha vannak.

Forrás: EgészségKalauz