Ezeket látta már?

Szputnyik Light: jön az egydózisos orosz vakcina

szputnyik light, egydózisos orosz vakcina

Sputnik Light néven Oroszországban engedélyezték az egydózisos Szputnik V oltást. A hírt csütörtökön közölte a vakcinát forgalmazó Oroszországi Közvetlen Beruházási Alap (RFPI).

A Sputnik Light a Szputnik V első oltásából áll, tehát csak az Ad26 adenovírus vektor található benne, és az Ad5 booster oltás nélkül "egyedül" képez immunitást a beoltottaknál. Állítólag ez az egydózisú Szputnik Light vakcina 79,4%-os hatékonyságot mutatott az injekció beadását követő 28. naptól vett minták alapján. A vakcinát Oroszország tömeges oltási programjának részeként, 2020. december 5. és 2021. április 15. között vizsgálták.

A gyártó oldalán megjelent közlemény szerint ez az egydózisos vakcina "csaknem 80% -os hatékonysági szintű, ami magasabb, mint sok kétadagos oltásé".

Hozzátették, hogy a Szputnik Light minden koronavírustörzs ellen hatékonynak bizonyult, amit a Gamaleya Központ laboratóriumi vizsgálatok során is bizonyított. De hogy mely vírustörzsekről van szó, azt nem részletezték a közleményben.

Az immunválaszt azonban részletezték. Eszerint a Szputnik Light vakcina biztonsági és immunogenitási vizsgálatának I / II. Fázisa bebizonyította a kétadagos Szputnyik V vakcina első dózisának (Ad26) hatékonyságát is. Eszerint:

  • a Szputnik Light az oltás utáni 28. napon az egyének 96,9% -ában antigénspecifikus IgG antitestek termelődését váltotta ki
  • A Szputnik Light vakcina az immunizálást követő 28. napon az egyének 91,67%-ában vírus semlegesítő antitestek kialakulását idézi elő;
  • A SARS-CoV-2 S fehérje elleni sejtes immunválasz az önkéntesek 100% -ában alakul ki a 10. napon;
  • A SARS-CoV-2 ellen már meglévő immunitással rendelkező személyek Szputnik Light alkalmazásával történő immunizálása az oltás után 10 nappal az alanyok 100% -ában az antigénspecifikus IgG antitestek szintjének több mint 40-szeres növekedését idézheti elő;
  • A Szputnik Light vakcinázást követően nem regisztráltak súlyos mellékhatásokat.

Olcsó és jó

A Szputnik Light a vakcinák szokásos tárolási és logisztikai követelményeivel kompatibilis, ugyanakkor olcsónak minősül: a gyártók szerint a 10 dollár alatti ár megfizethető, és kihangsúlyozaták, hogy az egydózisú vakcina sokkal több ember immunizálását teszi lehetővé rövidebb idő alatt, elősegítve a világjárvány elleni küzdelmet az akut fázisban.

A Sputnik Light vakcina egy jól tanulmányozott humán adenovirális vektor módszeren alapul, amely biztonságosnak és hatékonynak bizonyult, hosszú távú mellékhatások nélkül, amint azt az elmúlt két évtized során világszerte több mint 250 klinikai vizsgálat is megerősítette. Az emberi adenovírusok vakcinakészítésben való felhasználása 1953-ban kezdődött - hangsúlyozza a gyártó.

Szputnyik vakcina: eddig tart a védettség a 2. dózis után - kattintson

Kiket oltanak majd a Szputnyik Light vakcinával?

A hírek szerint ezzel az egyadagos vakcinával a 18-60 év közöttieket oltják majd. Ez Oroszországban már a negyedik engedélyezett COVID-19 elleni vakcina (az első három: Szputnik V, EpiVakKorona, KoviVak).

Az egydózisos vakcina befejező klinikai vizsgálati adatait a már zajló oltási kampány szolgáltatta, hiszen a Szputnik Light voltaképpen egy befejezetlen Szputnik V oltási sornak felel meg.

Olvassa el ezt is!

Forrás: https://sputnikvaccine.com/newsroom/pressreleases/single-dose-vaccine-sputnik-light-authorized-for-use-in-russia/

Forrás: https://sputnikvaccine.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához