Ezeket látta már?

Újabb rangos díjat kapott Karikó Katalin - most a németektől

Özlem Türeci, Uğur Şahin, Karikó Katalin, Christoph Huber a „Német Jövő Díj” átadó ünnepségen

Az mRNS-technológiát fejlesztő BioNTech csapatáé a 25. „Német Jövő Díj”

A 2021. évi Deutscher Zukunftspreis kitüntetést a BioNTech cég vezetői kapták az „mRNS vakcinák az emberiség számára” projektért, ami az alelnök, Karikó Katalin felfedezésein alapul. A német szövetségi elnök 2021. november 17-én este, Berlinben adta át a 250 ezer euróval járó rangos kitüntetést.

Rangos német díjat kapott Karikó Katalin

A világ első COVID-19 elleni vakcináját, az orvostudományban új korszakot nyitó mRNS technológiát, az úttörő BioNTech cég vezetőit jutalmazza Németország legjelentősebb tudomány-technológiai díja, a Deutscher Zukunftspreis. A „Német Jövő Díj” átadó ceremóniáján a mainzi BioNTech három alapítója – Uğur Şahin, Özlem Türeci, Christoph Huber – és az alelnöke, Karikó Katalin, az SZTE díszdoktora és alumnája vett részt.

Az 1980-as évek végén a biokémikus Karikó Katalin felismerte, hogy mesterségesen előállított mRNS-sel a betegségek egyénekre szabottan és specifikusan kezelhetők. Megváltoztatta a szintetikus RNS építőelemét oly módon, hogy a biomolekulát felhasználhassák orvosi terápiára. Ezt a technológiát alkalmazta és fejlesztette tovább a BioNTech céget alapító három orvos.

„Kutatásunk azzal a motivációval indult, hogy segítsünk rákos betegeken, és most elkötelezettek vagyunk az emberiség megsegítése mellett” – fogalmazott Uğur Şahin. A mainzi csoport szóvivőjeként mutatta be az „mRNS-vakcinák az emberiség számára – az első COVID-19 oltóanyag, mint egy új korszak kezdete az orvostudományban” elnevezésű projektjüket. Prezentálták egy videóban az innováció szokatlan megvalósítását: az mRNS vakcina kifejlesztése és a gyártási kapacitás kiépítése versenyfutás volt az idővel. A Covid-19 világjárvány megfékezésére hivatott oltóanyag az emberek milliói számára vált elérhetővé. Az mRNS technológiát sok más betegség gyógyítására is fel lehet majd használni.

A Covid-19 elleni oltóanyagot példátlanul rövid időn belül sikerült kifejlesztenie a BioNTech -nek

A Deutscher Zukunftspreis innovatív, piacképes, kifejlesztett terméket jutalmaz. Már a jelölést is nagy megtiszteltetésnek tartják kutatói körökben. 2021-ben a zsűri három, Magyarországon is ismert cég fejlesztési eredményét tette mérlegre.

A Continental AG a kaucsuk helyett a pitypang gumi alapanyagkénti fölhasználásával, míg a Siemens az orvosi diagnózist támogató komputertomográffal szállt be a versenybe. A BioNTech cégnek „a Covid-19 elleni oltóanyagot példátlanul rövid időn belül sikerült kifejlesztenie, és az elvégzett vizsgálatok alapján jóváhagyatnia” – hangsúlyozta Frank-Walter Steinmeier. A német szövetségi elnök immár 25. alkalommal ítélt a társadalmi kihívásokra választ adó tudósok, mérnökök, kutatók elismeréséről.

Az idei Deutscher Zukunftspreis kitüntetést a mainzi biotechnológiai cég négy vezetője kapta és vette át 2021. november 17-én este. A berlini ceremóniát a ZDF televízió is bemutatta. A Deutscher Zukunftspreis trófeát az „immunmérnökök” közül Özlem Türeci vette föl, Karikó Katalin emelte magasba, majd továbbadta Christoph Hubernek, aki Uğur Şahin kezébe helyezte. A „Német Jövő Díjat” elnyert BioNTech csoport további kutatómunkáját támogatja a kitüntető 250 ezer euró, azaz mintegy 91 millió forint jutalom is.

Karikó Katalin a BioNTech-alapító orvosházaspárral és más kutatókkal együtt nyerte el korábban a William B. Coley-díjat, az Asztúria Hercegnője Díjat, a Novo Nordisk-díjat, a Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedler-díjat.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához