Ezeket látta már?

Begyulladt a foga? Így csillapítható a fájdalom

foggyulladás, fájdalom, ellen

A gyulladt fog nemcsak nagyon fáj, hanem egyes esetekben lázat, duzzanatot és a foggyökérnél tályogot is okozhat.

Gyulladt fogról általában akkor beszélünk, ha a fog belső része, vagyis a fogbél (pulpa) gyullad be. A leggyakrabban a kezeletlen fogszuvasodás szövődményeként alakul ki: a lyukas fogba baktériumok kerülhetnek be, és ott fájdalommal, duzzanattal járó gyulladást okoznak.

Foggyulladás kialakulása

A fogaink több rétegből épülnek fel: a legkülső a rendkívül kemény zománc, ez alatt a dentin (fogállomány), majd az idegekkel, erekkel áthálózott fogbél, vagyis a pulpa található. Fogfájás akkor alakulhat ki, ha a fog külső részei (vagyis a zománc és a dentin) megsérülnek, károsodnak, és a környezeti hatások már a fogbelet is elérik. Nagyon gyakori például, hogy az előrehaladt fogszuvasodás szövődményeként a zománcon, illetve a dentinen jókora lyuk keletkezik, a fogbél szabaddá válik, és ebben a lyukban megtelepedhetnek és elszaporodhatnak a kórokozók. A baktériumok pedig a fog gyulladását okozhatják. A zománc és a dentin elvékonyodását és károsodását sérülés is okozhatja: ez lehet külső hatás (pl. baleset) eredménye, de a fogcsikorgatásnak (bruxizmusnak) is lehet ez a következménye.

A gyulladt fog betegsége lehet visszafordítható, illetve visszafordíthatatlan. A visszafordítható foggyulladás esetében a gyulladás még enyhe mértékű, és a fogbél egészsége visszaállítható, a fog még megmenthető.

A visszafordíthatatlan foggyulladás ezzel szemben sajnos végleges következményekkel jár: előfordulhat, hogy a gyulladás előrehaladott, vagyis a fog annyira beteg, hogy azt már nem lehet megmenteni. A visszafordíthatatlan gyulladás emellett egyéb súlyos szövődményeket is okozhat, például gennyel teli tályog alakulhat ki a fog gyökerénél, és a gyulladás más területekre is átterjedhet (pl. az állkapocsra vagy akár az arcüregekre is).

A foggyulladás tünetei

Amikor fáj a fogunk, a legtöbbször a fogbél gyulladása áll a háttérben. A fájdalom mértéke nagyon különböző lehet, függően az egyéni fájdalomtűréstől, illetve attól, hogy mennyire súlyos a betegség. Előfordulhat, hogy csak ideiglenesen, néhány másodpercre jelentkezik a fájdalom, vagy csak ha eszünk, illetve hideg hatására, túl édes ételek fogyasztásakor.

A visszafordíthatatlanul gyulladt fog folyamatosan fáj (gyakran az éjszakai pihenést vagy a hétköznapi feladatainkat is zavarja), emellett pedig láz, az érintett terület duzzanata, kellemetlen szájszag és rossz szájíz is jelentkezhet. Az érintett fog körüli terület ki is pirosodhat.

A foggyulladás kezelése

A gyulladt fog kezelése természetesen attól függ, hogy visszafordítható vagy visszafordíthatatlan károsodásról van-e szó. Mindenképpen kezelni kell a gyulladást antibiotikummal. Visszafordítható fogbélgyulladás esetén az érintett fog helyreállítása, vagyis a lyuk betömése általában megelőzi a további panaszokat. Visszafordíthatatlan fogbélgyulladásnál a fogorvos mérlegeli, hogy megmenthető-e még a fog – ilyenkor gyökérkezelésre kerül sor, vagyis a fogbelet eltávolítják, de a fog külső része megmarad –, vagy pedig teljesen el kell-e azt távolítani.

Kihúzták a fogát? Hátfájást is okozhat a hiányos fogsor! - olvasson tovább!

Forrás: egeszsegkalauz.hu