Szponzorált tartalom

Ekkor a legjobb megoldás fogpótlásra a fémkerámia korona

2020.04.20.

Súlyosan sérült fog vagy szóló hiány? Zavar, és mielőbb pótolni kéne? A legjobb megoldás a fémkerámia korona, ami meglehetősen népszerű a lakosság körében, hiszen esztétikus, gyors és nem utolsó sorban az olcsóbbik kategóriába tartozik.

Mennyi idő alatt és hogyan készül el?

Maga a fogászati korona több mint egy évszázados múltra tekint vissza, aminek során elég jelentős fejlődésen esett át. A koronát alkotó fogmű váza fémötvözetekből készül, míg az esztétikumért felelős leplezése dekoratív kerámiából kerül kialakításra.

Első lépésként egy állapotfelmérésre kerül sor a Completdentnél, aminek során tisztázzák a lehetőségeket és az igényeket. Ezután helyi érzéstelenítésre kerül sor, mely folyamán lecsiszolják a fogat, majd egy mintavétel következik, aminek a lényege, hogy tökéletesen illeszkedjen a fémkerámia korona. A fogtechnikai laborban elkészül a korona, majd egy újabb konzultáció során egy próba következik, hogy minden tökéletesen illeszkedik-e. Amennyiben nem, akkor korrekció várható, és marad az ideiglenes korona a fogon, ha pedig minden tökéletes, akkor következik a ragasztás fázisa. Ennek során egy tartós és strapabíró ragasztóval rögzítésre kerül a csonkra a korona.

Mivel ez egy végleges fogpótlás, így nagyon fontos, hogy a fémváz rendkívül erős és tartós, valamint a ráégetett porcelánnak hála sokáig esztétikus marad. Mivel ez az anyag nem tud elszíneződni, így nem várható szürkülés.

Milyen előnyei vannak?

Mivel, ahogy említettük, ez a fogpótlási mód örvend a legnagyobb népszerűségnek, így a fogorvosok elég nagy gyakorlattal rendelkeznek alkalmazásában. A népszerűségéhez az is hozzájárul, hogy nem kell nagyon mélyen a pénztárcánkba nyúlni, azaz mindenki számára elérhető. Ár-érték arányban is rendkívül gazdaságos, hiszen a megfelelő ápolás mellett akár évtizedekig is megbízható társ marad a mindennapi rágásokban. Mivel nem csak 1 fogat lehet vele pótolni, így fogászati híd esetén is megállja a helyét.

Nem csak népszerű, de kényelmes is, hiszen a fémváz tökéletesen illeszkedik a fogcsonkra, így nem mozdulhat el, de még csak érzékennyé sem válik alatta az íny. A teljes porcelán esetében például ugyanez nem mondható el. Igazán esztétikus látvány is, hiszen a kerámiának hála hosszan tartó árnyalatot tudhatunk magunkénak. Természetesen ennél létezik valósághűbb fogpótlás is, de az lényegesen drágább kivitel.

Ahogy említettük, nem szürkül el, ami a vállas preparálásnak köszönhető, így egyáltalán nem igaz, hogy hátrány ér bárkit az ár miatt. Végül pedig bármikor van lehetőség arra, hogy CAD/CAM-technológiával készüljön el a még pontosabb és precízebb illeszkedés miatt.

Ha érdekel a fémkerámia korona, akkor bátran nézz körül a Completdent oldalán, ahol szakemberek tanácsaira támaszkodhatsz, és minden kérdésedre választ kaphatsz a fogaidat illetően.

Forrás: Completdent