Ezeket látta már?

Ínyvérzés: ezek a betegségek állhatnak a háttérben

2018.09.26. Módosítva: 2018.09.27.
verzo_foginy_0

Az ínyvérzés az egyik leggyakoribb fogászati probléma, mégis sokan elhanyagolják a kezelését, esetleg nem is foglalkoznak vele. Nem árt azonban tudni, hogy az ínyvérzés súlyos betegségek tünete is lehet – akár olyané is, mely nem magát az ínyt érinti.

Az ínyvérzés nagyon gyakori jelenség, szinte mindenki találkozik vele egyszer-egyszer. Az alkalmankénti ínyvérzés általában vagy a túl erőteljes fogmosásra és a rosszul megválasztott, kemény sörtéjű fogkefére vezethető vissza, de előfordulhat az is, hogy az íny korábbi sérülése áll a háttérben. Gyakran tapasztalhatnak ínyvérzést azok is, akik nemrég kaptak új műfogsort, és az sajnos rosszul lett beállítva. A sérüléssel vagy nem megfelelő higiéniás szokásokkal összefüggő ínyvérzés általában rövid időn belül (pl. a fogkefe lecserélésével) el is múlik. Néhány komolyabb betegség azonban hosszabb ideig tartó fogínyvérzéssel jár együtt, melyet ráadásul minden fogmosásnál megtapasztalhatunk.

A fogínyvérzés okai

A fogínygyulladást a legtöbbször a nem megfelelő szájhigiénia, a fogmosás, fogápolás elhanyagolása okozza. A fogakon ugyanis meglepően rövid idő alatt nagyobb mennyiségű plakk, vagyis lepedék tapadhat meg, mely idővel fogkővé szilárdul (emellett persze más problémákat, például fogszuvasodást is okozhat). A fogkő pedig "felfelé", vagyis az állkapcsok felé tolhatja az érzékeny fogínyt és annak gyulladását is okozhatja. Ennek tünetei a fogínyvérzés mellett a fogínyduzzanat, a fogíny színének megváltozása (rózsaszínesből vörössé, esetleg lilás árnyaltúvá), a fájdalom és a kellemetlen szájszag. A fogínygyulladásnak sajnos súlyos szövődményei lehetnek, a gyulladás akár a csontra is átterjedhet, szélsőséges esetben pedig a fogak elvesztésével is járhat.

verzo_foginy_0

Gyakrabban vélhetjük úgy, hogy a vitaminhiány okozza az ínyvérzést, ám ez kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás esetén ritkábban fordul elő. Annak azonban, aki egyoldalúan táplálkozik, esetleg nagyon szigorú, tápanyagokban szegény étrendet követ, vérezhet az ínye. Ez főként a C-, illetve a K-vitamin hiányát jelzi! A legegyszerűbben a jól összeválogatott étrenddel védekezhetünk a vitaminhiány ellen: C-vitaminban gazdag ételek például a savanyú káposzta, a citrusgyümölcsök, az eper, a paradicsom vagy a brokkoli; jelentősebb mennyiségű K-vitamin található a parajban, a mángoldban, a vízitormában, a fodros kelben és a szójababban is.

Meglepő módon, a hormonális változások is okozhatnak ínyvérzést, így ez a probléma gyakori lehet a kamaszoknál, a várandós nőknél, illetve a menopauza idején. Ilyenkor az íny még érzékenyebbé válhat.

Ha betegség áll a fogínyvérzés mögött

Az ínyvérzés esetenként súlyosabb betegség egyik tünete is lehet. Például cukorbetegség esetén a szervezet kevésbé tud megküzdeni a kórokozókkal, így gyakoribbak a fertőzések, az ínygyulladásra is nagyobb az esély. Ráadásul a magasabb vércukorszint a gyógyulási folyamatokat is lassítja.

A különböző véralvadási zavaroknak is lehet egyik tünete az ínyvérzés, hiszen ilyenkor még a legkisebb sérüléssel sem tud megbirkózni a szervezet, de a vérlemezkék túlságosan alacsony számát (így a fokozott vérzékenységi hajlamot) akár leukémia vagy thrombocitopénia is okozhatja.

Betiltja az EU az amalgám fogtömést - mutatjuk, miért!

Ezekre a betegségekre természetesen más tünetek is utalhatnak, de ha azt tapasztaljuk, hogy gyakran vérzik az ínyünk, mellette pedig esetleg fogyás, gyengeség vagy nehezebb sebgyógyulás jelentkezik, gyakrabban vagyunk betegek és lassabban gyógyulunk meg, mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat!

Forrás: EgészségKalauz