Ezeket látta már?

Atrófiás nátha: orrszárazság, beszáradt orrváladék is jelezheti

orrszárazság, orrdugulás, nátha, száraz nyálkahárty

Atrófiás nátha esetén az orrüreg nyálkahártyájának sokszor tartós és súlyos sorvadása következik be. A tünetek hosszabb idő alatt alakulnak ki, az érintettek rendszerint az elhúzódó orrszárazság miatt fordulnak orvoshoz.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogyan kezelhető az atrófiás nátha.

Kellemetlen panaszok

Az atrófiás nátha hátterében több ok állhat, genetikai, táplálkozási, környezeti faktorok, idült gyulladás. Kialakulása összefügghet néhány porfajta - például szilikát, cement, dohány - tartós belélegzésével, de pontos okai nem ismertek. Állhat a háttérben kiterjesztett orr- orrmelléküreg műtét, sugárkezelés is. Megjelenésében közrejátszhat az orrnyálkahártya hosszú távú irritációja vagy gyulladása, aminek következtében a nyálkahártya elvékonyodik, elveszíti nedvességét és rugalmasságát, és sorvadásnak indul. Megváltozik a nyálkahártya normális működése, csökken a védő nyákréteg termelése, a felszínén fontos szerepet játszó finom csillószőrök működése károsodik. Ennek eredményeként az orrüregben kevesebb felszíni, a kórokozók, idegen anyagok ellen védő nyák termelődik.

Az orrváladék emiatt tapadó, nehezen ürül, könnyen beszárad és pörkök képződnek. A betegség kísérő tünete lehet még az orr- és torokszárazság, orrdugulás, fejfájás és a szaglásromlás. Ha a beteg a beszáradt pörkök miatt az orrát piszkálja, könnyen kisebb sérüléseket okozhat az érintett területen, így emiatt orrvérzés is jelentkezhet.

Az atrófiás nátha kezelése általában tüneti, és célja az orrnyálkahártya működésének lehetőség szerinti helyreállítása, a nyálkahártya hidratálása, a megmaradt mirigyek működésének erősítése és az orrüreg nedvességtartalmának növelése. Ennek érdekében ajánlott lehet sóoldatok, orrkenőcsök vagy orrspray-k használata.

Így tesszük tönkre az orrnyálkahártya egészségét

Ha tartós orrdugulás, elhúzódó náthás tünetek jelentkeznek, a kiváltó ok korai felismerésével a szövődmények kockázatát csökkenteni tudjuk. Ha alapos kivizsgálás nélkül, például a szokásos nátha esetén bevált orrspray hosszú távú használatával próbáljuk meg orvosolni a problémát, az orrnyálkahártya visszafordíthatatlan károsodását okozhatjuk. A nem szakszerű kezeléssel tehát árthatunk is – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika.

Ezért fontos mielőbb orvoshoz fordulni

A túlzott orrspray használat és a nem megfelelően kezelt szénanátha miatt fennálló tartós gyulladás következtében is kellemetlen szövődmények jelentkezhetnek, de az orrnyálkahártyát károsíthatja többek között a légszennyezettség, a túlzott légkondicionáló használat miatt száraz beltéri levegő, a reflux betegség is.

A nyálkahártya működésének helyreállítása érdekében fontos mielőbb orvoshoz fordulni bármilyen elhúzódó panaszt – például orrdugulást, orrfolyást, orrszárazságot - észlelünk. Az orrüreg elhúzódó betegségeinek feltérképezése és kezelése minden esetben fül-orr-gégész feladata! Korai stádiumban felismerve, a kiváltó okot kezelve nagyobb eséllyel tudjuk maradandó elváltozás nélkül kezelni a kialakult orrnyálkahártya problémát.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől viszkethet a bőr? Ezek a betegségek állhatnak mögötte

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#allergia

Forrás: Fül-orr-gégeközpont