Ezeket látta már?

Meg se próbálja otthon kimosni a fülét, ha ezt tapasztalja!

fültisztítás, fülzsír, fülmosás, fül

A fül-orr-gégészeti panaszok közül ez az egyik leggyakoribb.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy a rendelőben néhány perc alatt megszabadulhatunk tőle, az otthoni próbálkozások az eltávolítására azonban komoly szövődményekhez is vezethetnek.

Rossz fülhigiénia, fülhallgató viselése és egyéni hajlam miatt is kialakulhat

A fülzsírdugó akkor alakul ki, amikor a fülzsír túlzottan felgyülemlik a hallójáratban, és eldugítja azt. A fülzsír normális és fontos része a fülhigiéniának, mivel segít megvédeni a hallójáratot a fertőzésektől, a szennyeződésektől és a kiszáradástól. Azonban bizonyos tényezők miatt a fülzsír felhalmozódhat és dugót képezhet.

· Túlzott fülzsírtermelés

A fülzsír természetes módon képződik a fülben, néhány embernél azonban a fülzsírtermelés fokozottabb lehet, ami növeli a fülzsírdugó kialakulásának kockázatát. Hajlamosító tényező lehet például a genetikai hajlam, hormonális változások, bőrbetegségek, de nyáron a fokozott verejtékezés következtében is gyakrabban fordul elő ez a probléma.

· Rossz fülhigiénia

Ha a fülzsírt nem távozik megfelelően a hallójáratból, felhalmozódhat. Ez a fülzsírdugó kialakulását eredményezi. Azonban a túl gyakori vagy túl intenzív fültisztítás, például túlzott fülkaparás vagy gyakori fülmosás is fokozhatja a fülzsír visszatartását és a dugóképződést.

· Füldugók, fülhallgatók vagy hallókészülékek

A fülbe helyezett eszközök megnehezíthetik, hogy a fülzsír természetes módon távozzon a fülből, illetve hosszabb ideig való viselésük miatt összegyűlhet, összenyomódhat a fülzsír, ami dugót okozhat.

Ilyen tünetek jelzik a fülzsírdugót

A füldugó miatt jelentkezhet füldugulás, az összegyűlt fülzsír pedig halláscsökkenést, fájdalmat, pattogó érzést is okozhat – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika. Ha a strandolás vagy hajmosás során fülbe jutott víz miatt a fülzsírdugó beduzzad, és a víz nem tud távozni, akkor a fülben rekedve nemcsak zavaró, hanem fertőzések melegágyát is képezheti. A megfelelő fültisztítás tehát nagyon fontos, ám nem mindegy, hogy mivel történik. Ha már kialakult a fülzsírdugó, ajánlott szakemberhez fordulni, aki segíthet a biztonságos és hatékony eltávolításában.

Ezért ne próbáljon meg otthon megszabadulni a fülzsírdugótól

A fülzsírdugót többféle módon lehet eltávolítani. Mosással, szívókészülékkel, speciális, erre alkalmas horoggal- mindig az adott szituáció határozza meg, melyik a legalkalmasabb módszer. Az otthoni fülmosás nem ajánlott, mert számos kockázattal járhat.

  • Megfelelő ismeretek hiányában például túl erős nyomással vagy hozzá nem illő eszközök használatával sérüléseket okozhatunk a hallójáratban vagy a dobhártyán.
  • Komoly kockázati tényező a fertőzésveszély is, ha nem megfelelő eszközökkel végezzük a fülmosást. A nem kellően tisztított eszközök vagy szennyezett víz bejutása a fülbe fertőzést okozhat.
  • Az otthoni fülmosás nem alkalmas az összes fülprobléma kezelésére – például, ha középfül vagy hallójárat gyulladás vagy más súlyos probléma áll fenn, szakemberre van szükség a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében - illetve bizonyos betegségek esetén nem is végezhető fülmosás.

Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy a rendelőben végzett fülmosás során az orvos testhőmérsékletű vizet fecskendez a fülbe, mely a fülzsír mögé jutva kisodorja azt. Szükség szerint a fülmosás előtti 1-2 napban paraffinolajos csepegtetést ír fel, mely fellazítja a fülzsírt, így megkönnyíti az eltávolítását a fülmosás során. A fülzsír eltávolítása után ellenőrizni kell a dobhártya és a hallójárat épségét, hogy a hallójáratból sikerült-e maradéktalanul eltávolítani a zsírt. Ez az a momentum, ami miatt semmikép nem javasolt a hallójáratot otthon mosni, piszkálni, mert senki nem tudja kontrollálni a tevékenykedése utáni állapotot!

Fülprobléma esetén vagy ha fülmosásra van szükség, forduljunk szakemberhez!

Az orvos vagy fül-orr-gégész megfelelően képzett és felszerelt a hallójárat tiszítás elvégzésére, biztonságosan és hatékonyan kezelheti a problémát.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Viszket a füle és nem múlik el? Így derítheti ki, hogy fülzsír vagy betegség okozza

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fültisztítás

Forrás: Fül-orr-gégeközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához