Ezeket látta már?

Fülzsír, váladékozás: ekkor jelezhet rákos megbetegedést

fültisztítás

A fülzsír esetenként komoly betegséget is jelezhet – mikor érdemes orvoshoz fordulni vele?

Lehet, hogy sokak számára a fülzsír egyszerű zavaró esztétikai problémának tűnik, valójában azonban rendkívül fontos szerepe van a hallójárat védelmében, tisztulásában, a kiszáradásának megelőzésében.

Mi a fülzsír szerepe?

A fülzsír, ez a sárgás árnyalatú, viaszos anyag igen fontos célt szolgál: óvja, védi a hallójáratunkat, a fülünk belső részeit, és megakadályozza azt is, hogy a bőrünk kiszáradjon. A fülzsír részben a fülben található mirigyek által előállított váladékból, részben elhalt hámsejtekből, szőrpihékből áll. A fülzsír folyamatosan termelődik (ennek üteme azonban egyénenként eltérő, és genetikailag meghatározott), és bár összegyűlhet a fülben, a szervezetünk valójában gondoskodik annak eltávolításáról.

Ahogy az állkapcsunk mozog, a termelődő váladék is kifelé halad, és eközben összegyűjti a füljáratban lévő port, elhalt hámsejteket, sőt még az esetleges kórokozókat is. Az állkapocs mozgása annak lehetőségét is csökkenti, hogy a fülzsír felgyűljön és problémákat okozzon. A túl sok fülzsír ugyanis halláskárosodást is okozhat. Azonban, éppen az öntisztulásnak köszönhetően, egészséges embereknél kicsi az esély arra, hogy túl sok fülzsír gyűljön fel. Ennek a hátterében általában valamilyen egészségügyi probléma áll.

A fülzsír maradjon a helyén

Előfordulhat azonban, hogy éppen azzal okozunk nagyobb károkat, hogy a fülzsírt megpróbáljuk eltávolítani. A legtöbb ember számára a fültisztító pálcika valóban a hallójárat tisztítására szolgál, pedig csak a fül külső részeit lenne szabad ezekkel kipucolni. A vattavégű pálcikák (és egyéb eszközök, melyekkel a fülünket próbáljuk tisztítani) csak részben szedik ki a fülzsírt a fülünkből, a maradékot azonban egyszerűen beljebb toljuk a hallójáratba. Ez pedig egy idő után komolyabb problémákat is okozhat.

A fülzsír felhalmozódásához, illetve a hallójárat belsőbb részeibe kerüléséhez a hallókészülékek, illetve a füldugó rendszeres használata is hozzájárulhat. Ezen kívül egyéb tényezők is hozzájárulhatnak a fokozott fülzsír termelődéshez, illetve annak felhalmozódásához. Például, akinek keskenyebb a hallójárata, nehezebben ürül a fülzsír a füléből. Az idősebbek is hajlamosak lehetnek a fülproblémákra, mert az idő előrehaladtával a fülzsír szárazabbá, keményebbé válik.

Ön helyesen tisztítja a fülét? Ide kattintva megtudhatja!

Aggodalomra okot adó jelek

A fülzsír felhalmozódásának tünete lehet a halláscsökkenésen kívül a fülfájás, a szédülés, a fül viszketése vagy a fül csengése is. Ha ezeket tapasztaljuk, minél előbb menjünk orvoshoz. Haladéktalanul forduljunk szakemberhez, ha egyensúlyvesztést, erős szédülést tapasztalunk, ha nehezen mozgunk, ha hányinger, hányás jelentkezik, ha magas lázunk van, illetve, ha hirtelen teljesen elveszítjük a hallásunkat.

Nem szabad összekeverni a fülből normálisan távozó fülzsírt a fül betegségeire utaló váladékozással. A váladék lehet sárgás, fehér, sőt véres vagy gennyes is. Ennek az oka leggyakrabban a dobhártya beszakadása, sérülése, a középfül gyulladása, az úszófülnek nevezett tünetegyüttes. Ezek a betegségek általában erős fülfájással járnak együtt. Amennyiben a fül váladékozása krónikussá válik (hat hétnél hosszabb ideig is eltart, illetve a szakorvos által előírt kezelésre nem javul), komolyabb probléma állhat a háttérben, például gombás fertőzés, de a fülkagylóban kialakuló daganat is. Füldaganat a fül bármely részén kialakulhatnak: a belső-, a közép- és a külső fülben is.

A füldaganat tünetei a daganat típusától és a fül érintett részétől függően változnak. A tünetek között szerepel a szédülés vagy egyensúlyzavar, a fülvérzés vagy váladékozás, a csomó a hallójáratban, a fülfájdalom, a fejfájás, a halláscsökkenés, a nem gyógyuló seb a fül bőrén, a bőrelszíneződés, új anyajegy vagy egy anyajegy megváltozása, a megduzzadt nyaki nyirokcsomók, a fülzúgás vagy az arcizmok gyengesége.

Rendkívül fontos tehát minél hamarabb szakorvoshoz fordulni, ha a fül váladékozását észleljük!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fülfájás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához