Ezeket látta már?

Középfülgyulladás: ilyen szövődményei lehetnek

középfülgyulladás, szövődmény, agyhártyagyulladás, fülfájás

A középfülgyulladást a legtöbben nem tartjuk komoly betegségnek: valójában azonban a nagyon súlyos szövődményei is lehetnek! Lássuk.

Természetesen a modern gyógyszereknek köszönhetően jelentős mértékben csökkent a középfülgyulladás szövődményeinek rizikója (pl. az antibiotikumok elterjedése előtt a masztoiditisz, vagyis a csecsnyúlvány-gyulladás esélye akár 50 százalék is lehetett, mára ez 0,02%-ra csökkent), de ez sajnos még mindig nem jelenti azt, hogy a középfülgyulladás egy teljesen komplikációmentes betegség lenne. Az, hogy kinél és milyen szövődmény alakulhat ki, számos dologtól függ, így többek között a beteg életkorától, az esetlegesen megkapott védőoltásoktól, vagy éppen attól, hogy mikor és milyen kezelést kapott a közép-fülgyulladásra.

Nagyobb eséllyel alakul ki szövődmény, ha a betegség elhúzódik, vagyis a középfülgyulladás 2 hétnél is hosszabb ideig is eltart, illetve, ha a gyulladás rövid időn belül kiújul.

Halálos középfülgyulladás?

A középfülgyulladás szövődményei érinthetnek a koponyán kívüli, illetve a koponyán belüli területeket is: a gyulladás akár az agyat is megtámadhatja! Az agyhártyagyulladás pedig még napjainkban is rendkívül súlyos, életveszélyes betegség, mely azonnali kórházi ellátást igényel (és sajnos még ez sem garantálja, hogy a beteg életben marad). Az agyhártyagyulladást túlélő betegeknél pedig visszafordíthatatlan agyi károsodások is bekövetkezhetnek.

A középfülgyulladás lehetséges szövődményei között találjuk a már említett agyhártya- és csecsnyúlvány-gyulladáson kívül a belső fül gyulladását, különböző gennygyülemléssel együtt járó betegségeket, de az arcideg sérülését, bénulását is. Emellett az akut középfülgyulladás krónikussá is válhat, és akár hallásvesztést is okozhat.

Milyen tünetek esetén gyanakodhatunk?

A középfülgyulladás jellegzetes tünetei

 • fülfájás
 • étvágytalanság
 • ingerlékenység
 • nyelési nehézségek

A középfülgyulladás nem tipikus tünetei

 • erős fejfájás
 • láz
 • szédülés
 • letargia
 • viselkedési zavarok
 • hányinger és hányás
 • fülből kellemetlen szagú váladékürülés

Az utóbbi jelek mindenképpen arra utalhatnak, hogy az "egyszerű" gyulladásnál komolyabb betegséggel kell megküzdenie a betegnek. Emellett akár az arcüreg bénulását is megtapasztalhatjuk (ez általában az ajkak lefittyedésével, az egyik arcfél érzéketlenségével vagy bizsergésével, nyelési nehézségekkel jár együtt). A fájdalom kisugározhat a nyakba, a tarkóba vagy akár az arcüregek irányába is. A csecsnyúlvány-gyulladás legjellegzetesebb tünete pedig a fül mögött kialakuló, fájdalmas ödémás terület.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Bár a közép-fülgyulladással összefüggő szövődmények napjainkban ritkák, már a betegség gyanújával is érdemes orvoshoz fordulni, és akár többször is visszatérni kontrollvizsgálatra – attól függetlenül, hogy milyen kezelést kapott a beteg, illetve hogyan érzi magát. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a beteg egy-két napon belül szinte teljesen gyógyultnak érzi magát, elmúlnak a fájdalmai, de a gyulladásért felelős kórokozók mégsem ürültek ki teljesen a szervezetéből, és a betegség rövid időn belül kiújulhat, vagy más területekre is átterjedhet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Középfülgyulladás: ezeket érdemes tudni róla

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fülfájás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához