Ezeket látta már?

Középfülgyulladás: ezeket érdemes tudni róla

fül-orr-gégész vizsgálat gyerek

A középfülgyulladás a második leggyakoribb gyermekbetegség, mely fájdalommal, lázzal, köhögéssel és orrdugulással jár együtt. Mi okozhatja és hogyan kezelhető?

A középfül a dobhártya mögött elhelyezkedő rész, melyben a fül apró csontjai találhatóak. Ez a terület könnyen begyulladhat: mivel ez a terület a fülkürtön (Eustach-kürtön) keresztül összeköttetésben van a felső légutakkal. Ha a fülkürt elzáródik, nem tud rendesen szellőzni, a nyálkahártya megduzzad, folyadék gyűlhet fel a fülben, és a felső légutakban megjelenő fertőzés a középfülre is átterjedhet.

A zárt, nem szellőző, nyirkos terület igen jó táptalaja lehet a különböző kórokozóknak. A középfülgyulladás (otitis media) rendkívül gyakori a kisgyermekeknél. Ennek részben anatómiai okai lehetnek, részben az állhat a betegség hátterében, hogy a gyerekek nem mindig tudják megfelelően kifújni az orrukat, a váladék nagyobb eséllyel gyűlik össze az arcüregeikben, és terjed onnan a fülhöz. Az ősszel és télen gyakori felső légúti fertőzések, megfázások pedig tovább növelik a fülgyulladás rizikóját.

A középfülgyulladás nemcsak igen kellemetlen, fájdalmas betegség, de ha nem kezelik megfelelően, többször is kiújulhat, ráadásul súlyos szövődményei is lehetnek, a dobhártya megrepedésétől az arcidegbénuláson át a tartós halláskárosodásig.

A középfülgyulladás tünetei

A fülgyulladásnak jellegzetes tünetei vannak: fülfájás, füldugulás-érzés, halláscsökkenés (mintha be lenne fogva a fülünk), fejfájás, láz, esetenként hányinger. A kisgyermekeknél a fül piszkálása, húzogatása figyelhető meg, esetleg állandóan a fülükre szorítják a kezüket. A gyerekek állapota romlik este, éjszaka (vagy ha lefekszenek), emiatt nehezen vagy egyáltalán nem tudnak aludni, nyűgösek, nyugtalanok, az étvágyuk is csökken. Mind a felnőtteknél, mind a gyermekeknél előfordulhat, hogy a fülből váladék ürül. Súlyosabb esetben a gyulladás az egyensúlyért felelős szervekre is hatással lehet.

Mivel a középfülgyulladás sokszor kíséri (esetleg megelőzi) a felső légúti fertőzés, ez utóbbi tünetei is jelentkezhetnek, például az orrdugulás és orrfolyás, a köhögés, a torokfájás.

Fülfájás esetén, középfülgyulladás gyanújakor mindenképpen orvoshoz kell fordulni! A szakember nemcsak azt tudja megállapítani, hogy a betegség mely altípusával (pl. savós vagy gennyes) kell megküzdeni, de az esetleges károsodás mértékét is fel tudja mérni, emellett gyógyszert is javasolhat. A megfelelő terápia (mely sokszor antibiotikumos kezelést jelent) segítségével megelőzhető a súlyos szövődmények kialakulása.

A középfülgyulladás kezelése

Középfülgyulladás esetén nemcsak a tünetek enyhítése a cél (pl. a fájdalom csökkentése), de a fülkürt megfelelő állapotának, szellőzésének visszaállítása és biztosítása is. Sok esetben a középfülgyulladás rövid időn belül magától, gyógyszerek nélkül is elmúlik, de ezt szakembernek kell megítélnie. A kórokozók ellen gyakran antibiotikumot írhat fel a szakorvos, de emellett orrcsepp használata is indokolt lehet. A megfelelő terápia természetesen nemcsak az egyéni jellegzetességektől (pl. az életkortól) és a betegség jellegétől, súlyosságától függ, de attól is, hogy korábban volt-e már fülgyulladása az érintettnek.

Bár fül felszúrása néhány évtizeddel ezelőtt rutineljárásnak számított, manapság csak a legindokoltabb esetben, alapos mérlegelés után döntenek a beavatkozás mellett, például ha a beteg állapota kezelés ellenére sem javul, esetleg a gyulladás gyakran kiújul.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Orrdugulás és orrfolyás: ilyen, ha a rostasejtek gyulladása okozza

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

középfülgyulladás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához