Ezeket látta már?

Vigyázat! Fülpiszkáló és hallássérülés

2011.05.04. Módosítva: 2015.11.04.

A fültisztító pálcika árt a fülnek! A Henry Ford Kórházban készült tanulmány közvetlen összefüggést mutatott ki a fülpiszkáló pálcika használata és a dobhártyasérülések között. A vizsgálat 1540 beteg bevonásával készült, akiknél 2001 és 2010 között diagnosztizáltak sérülést a hallójáratukban.

A fül-orr-gégészeten jelentkező betegek több mint fele használt fültisztító pálcikát füle tisztántartására, ami komoly károkat okozhat, ha túl mélyre hatol a fülcsatornában. Legrosszabb esetben a dobhártyát is átszakíthatja, és dobhártya-perforációt is okozhat, ami súlyos esetben arcbénuláshoz vagy szédüléshez vezethet.

Vigyázat! Fülpiszkáló és hallássérülés

"Ha valaki úgy érzi, megromlott a hallása, esetleg szédül, vagy szokatlan arcrángásokat tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz, mert könnyen lehet, hogy fülkárosodást szenvedett" – javasolta Dr. Ilaaf Darrat, a Henry Ford Kórház fül-orr-gégésze. "Sokáig nem volt egyértelmű, vajon minden dobhártya-sérülés esetén szükség van-e műtéti beavatkozásra, de a most készült tanulmányunkból kiderült, hogy az esetek 97 százalékában két hónapon belül magától begyógyul a sérülés."

Michael Seidman, a tanulmány társszerzője a fültisztító pálcika helyett az alábbi módszerek alkalmazását javasolja a belső fül tisztítására:

  1. Meleg csapvizet egyenlő arányban keverjünk össze hidrogénperoxiddal. Győződjünk meg róla, hogy szobahőmérsékletű és havonta 1-2 alkalommal gyengéden mossuk ki a fülünket.
  2. Egyszerű ecetet keverjünk vízbe és hetente egyszer 4-5 cseppet csepegtessünk a fülünkbe.
  3. Keressünk fel egy orvost, aki szakszerűen eltávolítja a felgyülemlett fülzsírt.
  4. Próbáljunk ki valamilyen recept nélkül kapható fültisztító sprayt.
Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához