Ezeket látta már?

Gyógyulótábor súlyos beteg gyerekeknek

2013.08.15. Módosítva: 2015.11.04.

Közel harminc, súlyos betegségéből már gyógyulófélben lévő gyerek nyaralhat egy hétig Zalaszabarban, a Holnapocska Gyógyuló Táborban, ahol orvosi felügyelet mellett "kitörhetnek" a kórházi hétköznapokból.

A Kis-Balatonhoz közeli, már tavaly is működő táborban térítésmentesen nyaralnak az ország minden részéről érkezett gyerekek, akik daganatos, vérképzőszervi betegségből vagy szívbetegségből gyógyulnak, vagy már gyógyultnak nyilvánították őket.

Gyógyulótábor súlyos beteg gyerekeknek

Garami Miklós, az egészségügyi hátteret is biztosító budapesti Semmelweis Egyetem II. sz. Tűzoltó Utcai Gyermekgyógyászati Klinikájának főorvosa szerdán, a táborban tartott sajtótájékoztatón elmondta: 7 és 14 év közötti gyerekek nyaralnak náluk.

"Biztonságos körülmények között élhetnek át olyan élményeket, mint egészséges társaik, és ez az élménytábor számukra a legjobb testi, lelki, szellemi rehabilitáció" - tette hozzá.

A másfél-két évet kórházban töltő krónikus beteg gyerekek megtapasztalhatják, hogy ők is képesek önállóan sportolni, de barátot, barátnőt, szerelmet is találhatnak, legyőzhetik korlátaikat - fejtette ki Garami Miklós.

A főorvos szerint azért fontosak ezek az élmények a gyógyulófélben lévő gyerekek számára, mert a hosszú kórházi kezelés után nagyon nehezen illeszkednek vissza korábbi közösségükbe.

"Csak gyógyszerrel nem lehet gyógyítani" - hangsúlyozta Garami Miklós.

Forrás: MTI