Ezeket látta már?

Pajzsmirigy: hormonkezelés - élethosszig?

A pajzsmirigybetegségek kezelése gyakran a hiányzó hormon pótlásával valósul meg. A betegekben ekkor joggal merül fel a kérdés, vajon meddig tarthat ez az állapot, életük végéig szükségük lesz-e a kiegészítő hormonkezelésre?

Csak indokolt esetben!

Pajzsmirigy: hormonkezelés - élethosszig?

A pajzsmirigyhormon pótló kezelésre akkor van a beteg élete végéig szükség, ha például pajzsmirigyének nagy részét valamilyen okból műtéti úton eltávolították – magyarázza Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa.

Szintén hosszantartó kezelést tesz indokolttá, ha a beteg nagy dózisú izotóp kezelésben részesült, vagy hosszú évek során, valamilyen gyulladás - leggyakrabban autoimmun folyamat, ill. vegyszerek - hatására a pajzsmirigy jelentős része elpusztult. Amennyiben a gyulladásos folyamat oka idejében kiderül és a beteg megfelelő kezelésben részesül, akkor nem kell élete végéig gyógyszert szednie.

A dózis sincs kőbe vésve

A pajzsmirigy funkció, a hormon iránti igény a betegség egyes szakaszaiban (pl. terhesség esetén) változhat, ezért a dózis változtatására kerülhet sor. A meddőség, a terhesség esetén más-más egyénre szabott dózisra van szükség – hivja fel a figyelmet Prof. Balázs Csaba. Ezt még akkor is hangsúlyozom, ha napjaink orvosi gyakorlata az uniformisszerű ún. protokollkezeléseket helyezi előtérbe. Az adagolás évszakonként is eltérő lehet. Télen a dózis emelésére, a nyári kánikulában pedig csökkentésre van szükség. Feltétlen egyéni mérlegelést kíván, ha a betegnek más betegsége is van - ez a leggyakoribb eset. Ezen kívül a következő állapotok is egyéni elbírálást igényelhetnek:

- Szívbetegségek, magas vérnyomás: általában a dózis csökkentése szükséges, ha ritmuszavar áll fenn.

- Menzesz zavarokban szenvedőkben a dózis emelése válhat szükségessé

- Csökkent libidó esetén növelni célszerű a dózist

- Nagyfokú aluszékonyság fennállásakor – amennyiben a pajzsmirigyműködés korábban már csökkent volt - szintén több gyógyszerre van szükség

Elhagyható?

A betegeim nagyon meglepődnek, amikor a gyógyszeres kezelés felfüggesztésének kérdése felmerül – számolt be tapasztalatairól a professzor. Amennyiben a pajzsmirigy működése a korábbi kezelések hatására normalizálódott és az autoimmun folyamata megszűnt, akkor a kezelés felfüggesztése, majd elhagyása indokolt. Mivel az alapbetegség fellángolhat, ezért az évenkénti endokrin kontroll vizsgálat ilyen esetekben is szükséges.

A legjobb döntés: a megelőzés

A pajzsmirigy problémák esetében is igaz, hogy a jobb a bajt megelőzni. A következő panaszok felvetik a pajzsmirigybetegség gyanúját, esetükben célszerű ezért endokrinológiai vizsgálatot kérnünk:

- a családban pajzsmirigy vagy más immunológiai betegség előfordulása,

- olyan menzesz-zavar van, amelynek oka nem derült ki,

- férfi, vagy női meddőség esetén,

- nem magyarázható hízás, ill. fogyás esetén,

- a jelentős hajhullás nem, vagy alig befolyásolható,

- "ismeretlen" eredetű szívritmuszavar áll fenn,

- más autoimmun betegség: bőrpigmentzavar (vitiligo) , cukorbetegség, bélgyulladás, ízületi gyulladás áll fenn,

- a tartós szemgyulladás oka nem derült ki,

- allergiás eredetű betegségei vannak.

www.endokrinkozpont.hu

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához