Ezeket látta már?

Izzadós, nyirkos, hideg tenyér: ez a betegség okozhatja

izzadó nedves tenyér idegesség oka pajzsmirgy

A gyakorlott szem számra sok külső jel, tünet segíti a diagnózist.

Arról, hogy pontosan melyek ezek, Prof. Balázs Csaba endokrinológus, az Endokrinközpont orvosa beszélt.

A kézfogásunk sokat elárul

Attól függően, hogy alul-, vagy túlműködik-e ez az apró, de szervezetünk számos területére nagy hatással bíró szerv, különböző tüneteink jelentkezhetnek. A pajzsmirigy túlműködésben szenvedő beteg feltűnően ideges, ingerült, fénylő szemei mellett meleg, nedves hatású, izzadt tenyere is árulkodik állapotáról. Izzadékony, rosszul viseli a meleget.

A beszélgetés során aztán az elbeszélése rendszerint megerősíti a jól látható jeleket: alvászavarra, fokozott étvágy mellett fogyásra, fokozott bélmozgásra, hasmenésre panaszkodik. Túlműködés esetén gyakoriak a szívritmuszavarok is, a szájszáradás, nyelészavar, nőknél a menstruációs zavarok, vetélés.

Árulkodó arcvonások

Puffadt arc és szemek, különösen a külső szélén ritkuló szemöldök jelzi, ha alulműködik a pajzsmirigy. Ritkuló hajkorona, elvékonyodó hajszálak, száraz bőr, struma miatt megvastagodott nyak, mély hang és a körmön hosszanti csíkok megjelenése is erre utal. Ha ezek mellett a páciens

 • fáradékonyságra,
 • feledékenységre,
 • aluszékonyságra,
 • hízásra,
 • szorulásra,
 • depressziós tünetekre

panaszkodik, az tovább erősíti ezt a felvetést. Jellemző még, hogy az alulműködéssel küzdő betegek gyakori éjszakai izomgörcsök és fázékonyság (hideg intolerancia), és meddőség miatt fordulnak orvoshoz.

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei gyakorisági sorrendben

Balázs professzor előadásában ismertette azt a listát, amely tapasztalatai szerint a pajzsmirigy-alulműködés tüneteinek előfordulását jelzi, a gyakoriságuk sorrendjében. Eszerint a betegség a legtöbb esetben fáradékonysággal és gyengeséggel kezdődik. Ezt követően az alábbi tünetek fordulnak elő, gyakoriság szerinti sorrendben:

 • érdes, száraz bőr
 • puffadt arc és végtagok
 • lassú szívműködés
 • hideg végtagok, állandó hidegérzet
 • hajhullás
 • koncentrálási nehézség, romló memória
 • székrekedés
 • rossz étvágy melletti testsúlynövekedés.

A TSH csapdája

A fentiek alapján jól látható, hogy már a külső jelek is sokat elárulnak a pajzsmirigy rendellenes működéséről, azonban a diagnózishoz több vizsgálat elvégzésére is szükség van.

A fizikális vizsgálat, a pajzsmirigy tapintása mellett az ultrahang is fontos információkat árul el, ám a legismertebb kétség kívül a TSH szint ellenőrzése laborvizsgálattal. Sajnos sokan úgy hiszik, hogy ez az adat, a TSH értéke önmagában elegendő bizonyíték annak eldöntésére, hogy a beteget kezelni kell-e pajzsmirigybetegség miatt, vagy sem.

Pedig a TSH érték mellett más laborleleteket – fT4 és anti-TPO is fontos elvégeztetni, illetve a TSH értékelését minden esetben személyre szabottan kell elvégezni. Mennyiségét ugyanis több tényező is befolyásolja, Balázs professzor kiemelte, hogy ilyen például az életkor is:

„Míg 40 éves korban például a 8-as TSH érték magasnak számít, addig 60 év körül már a normál tartományba esik. Kezelni tehát minden esetben személyre szabottan a beteget kell az összes tünet és vizsgálati eredmény függvényében.”

Pajzsmirigybetegség: gyakoribb a nők között

A pajzsmirigy a nyelőcső két oldalán elhelyezkedő, pillangó alakú szerv. Két fontos hormont termel: a thyroxint és a trijód-thyronint, melyek az alapanyagcsere szabályozásának lévén, a szervezet valamennyi sejtjének működésére hatást gyakorolnak. Pajzsmirigy betegség több okból is jelentkezhet, kialakulásában fontos szerepet játszik az öröklött hajlam, bizonyos autoimmun betegségek, a fokozott stressz, életmódbeli tényezők épp úgy, mint bizonyos esetekben a túl kevés jód fogyasztás.

A pajzsmirigy betegségei gyakran fordulnak elő nők körében, ennek egyik oka, hogy terhesség és szoptatás alatt megnő a szervezet jódszükséglete, illetve – különösen a fiús mamák esetében – hormonális tényezők is hozzájárulnak a szülés utáni pajzsmirigy-gyulladás kialakulásához.

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fenti tünetek valamelyikét észleli – különösen, ha mással nem magyarázható fokozott ingerültséget, hőhullámokat, túlhevülést és izzadást, remegést vagy magas vérnyomás okozta szédülést tapasztal –, keresse fel háziorvosát, aki gondoskodni fog a szükséges vizsgálatokról és a megfelelő szakrendelésre történő beutalásról.

Fontos! Kezeletlen pajzsmirigybetegségnél krízisállapot is kialakulhat. Ha súlyos tünetek – láz, magas pulzus, akut rosszullét – jelentkeznek, hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

Endokrinológiai kivizsgálás indokolt, ha a fenti tünetek várandósság, a nyakon kitapintott göb vagy meddőség mellett jelentkeznek. A pajzsmirigyműködés kivizsgálása, valamint kardiológiai kivizsgálás jöhet szóba, ha a fenti tünetek mellett ismert szívbetegsége van, vagy egyéb tünetek, például szívdobogásérzésjelentkezik.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Cukorbetegség: ez az 5 korai jel utalhat diabéteszre, a gyakori vizelés az egyik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pajzsmirigy

Forrás: Endokrinkozpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához