Ezeket látta már?

Ilyen izotópos vizsgálattal 15 perc alatt kiderítheti a pajzsmirigyzavara típusát

pajzsmirigy vizsgálat, izotóp

A pajzsmirigyzavarok bizonyos formáinak diagnosztikájában és kezelésében nagy szerepe van az izotópos vizsgálatnak és terápiának.

Hogy milyen is maga az eljárás, kiknek van rá szüksége, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája osztotta meg.

Mikor van szükség izotópos vizsgálatra?

A pajzsmirigyzavarok több módon is megnyilvánulhatnak, melyek érinthetik a mirigy szerkezetét és hormontermelését is. Amennyiben az előzetes vizsgálatok alapján az orvos úgy tartja, akkor izotópos vizsgálat egészíti ki a vérvételt és az ultrahangot.

“Izotópos vizsgálattal egy adott szerv működését, szerkezetét vizsgáljuk. Ennek során bizonyos anyagokat juttatunk az adott helyre (pajzsmirigy vizsgálata esetén ez jellemzően J123, Tc99m) vénásan vagy szájon át, és azt figyeljük, milyen intenzitással épül az be. Az eljárás radioaktív, sugárzó technéciummal végzett vizsgálat” - magyarázza a pajzsmirigy specialista az eljárás lényegét.

Erre akkor van szükség, ha meg szeretnénk vizsgálni a pajzsmirigy méretét, a működési zavarokat, valamint a fellelhető göbök jellegét, típusát. Amennyiben a jódizotóp felhalmozódik a göbben, úgy az akkor meleg göb (piros színt mutat). A meleg göbök jellemzően jóindulatúak, míg a hideg göbök felvetik a rosszindulatúság gyanúját. Az izotóp eloszlását illetően van, hogy az egyenletes (pl. Basedow kór) és van szórványosan felhalmozódó (göbre utal, Plummer kór).

Maga az eljárás fájdalommentes, kb. 15 percet vesz igénybe, és bár jár némi sugárterheléssel, ám nem akkorával, mint pl. egy röntgen esetén. (Éppen ezért terhesség és szoptatás alatt nem végezhető el). Fontos, hogy a páciens a meghatározott ideig (ez az alkalmazott készítmény dózisától függ) ne menjen várandós nő és kisgyermek közelébe, valamint tartsa be az orvos által javasolt sugárvédelmi szabályokat!

Izotópos kezelés a pajzsmirigyzavarok gyógyításában

"Az izotópos vizsgálat mellett izotópos terápia is létezik, mellyel a pajzsmirigy túlműködést, strúmát, bizonyos göböket, pajzsmirigyrákot lehet gyógyítani, kezelni. Ekkor radioaktív sugárzást kibocsátó jódizotópot kapszulaként vagy hígítva, folyadékként kell bevennie a páciensnek (131-l radiojód). A jódot felveszi a pajzsmirigy, majd a sugárzás hatására mérséklődik a szerv hormontermelése. Az a mennyiség, melyet a mirigy nem vett fel, a vizelettel 1-2 napon belül kiürül" - mondja dr. Békési Gábor PhD. Hozzátette, hogy 1-3 kezelésre van szükség a maximális eredményért.

Mivel a kezelésben részt vevő illető külső sugárforrás, így be kell tartani - akárcsak az izotópos vizsgálatnál) a sugárvédelmi szabályokat, hogy ne okozzon kárt környezetének!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Pajzsmirigyzavar és koffein: ezt tartsa be, ha kávézni szokott!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hormonális betegség

Forrás: Budai Endokrinközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához