Ezeket látta már?

Folyamatosan szed vitaminokat? Erről jó, ha tud!

májbetegség

Ha rendszeresen szed vitamint, erről jobb, ha tud!

A májunk hatalmas szerepet játszik a szervezetünk méregtelenítési folyamataiban, emellett részt veszt többek között a zsírok és az alkohol feldolgozásában is. Egyedülálló módon képes a regenerációra, de egy idő után – különösen, ha túl sok olyan szokásunk van, amelyek károsítják a májat – már sajnos nem képes meggyógyítani magát.

Az alkohol hatása a májra

Ha valaki nem is tud túl sokat az egészségről, azzal bizonyára tisztában van, hogy az alkohol nem tesz jót a májnak, és a nagyivókat jobban veszélyeztetik a krónikus májbetegségek. Az alkoholfogyasztás miatt a máj szövetei begyulladhatnak, hegesedhetnek, és egy idő után a máj nem tud regenerálódni. Ugyanakkor az alkohol feldolgozása rendkívüli módon igénybe veszi a májat, az ezzel összefüggő biokémiai folyamatok pedig szintén károsítják a májsejteket. A túlzásba vitt alkoholfogyasztás növeli a krónikus májproblémák, illetve a májdaganatok kialakulásának rizikóját is. Heti néhány adag alkohol általában még elfogadható, de ha valakinek a családjában már volt májbeteg, esetleg neki magának voltak már problémái a májával, akkor érdemes az italozást a lehető legjobban korlátozni.

A dohányzás hatása a májra

Bár a legtöbb ember a dohányzást főleg a tüdő tönkretételével azonosítja, kutatásokból kiderült, hogy a cigarettázás a májproblémák (például a májrák) rizikóját is jelentős mértékben növeli. Ennek oka egyrészt a dohánytermékekben található számos veszélyes vegyület, másrészt az, hogy a dohányzás az egész szervezetben növeli az úgynevezett oxidatív stresszt, ami pedig minden sejtünket károsítja.

Túl sok cukros étel

Az elhízás sajnos nemcsak a combokat vagy a hasat "növeszti" meg, a belső szerveink is elzsírosodhatnak, ez pedig úgynevezett nem-alkoholos zsírmájhoz vezethet. A máj szövetei hegesedhetnek, sérülhetnek, visszafordíthatatlanul károsodhatnak, és idővel a máj teljesen fel is mondhatja a szolgálatot. A túlsúly mellett jelentősen növeli ennek a betegségnek a rizikóját a cukorbetegség (illetve az inzulinrezisztencia), a magas koleszterinszint, de az is, ha valaki túl sok cukrot fogyaszt.

Zsírmáj, alkoholos májelfajulás: így kezeljük diétával - kattintson tovább!

Túladagoljuk a gyógyszereket és vitaminokat

A máj nemcsak az ételek és italok lebontásáért, feldolgozásáért felelős, de a vitaminok, gyógyszerek, gyógynövényeket tartalmazó étrend-kiegészítők is a májunkon "mennek keresztül". A legtöbb esetben ez nem okoz nehézséget a májunknak, de ha túlzásba visszük a szedésüket, akkor nagyon megterhelhetjük a májat, hosszú távon pedig kifejezetten károsodhatnak is a máj szövetei. Legyünk óvatosak a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal, megfázás elleni szerekkel (melyekben acetaminofent találunk), illetve az A-vitaminnal – csak az előírásoknak megfelelően szedjük ezeket!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hogyan érdemes szedni a D-vitamint, hogy biztosan hasson? Ezeket tanácsolja a szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához