Ezeket látta már?

Ezt már meséltem...? (Miért ismétlik a történeteket az idősek?)

2010.10.19. Módosítva: 2015.11.04.

Miért ismételgetik az idősek a történeteket? Megvan az oka, amiért a nagyszülők állandóan ugyanazokat a történeteket ismételgetik. Egy új tanulmány szerint az idősek könnyebben elfelejtik, hogy ki az, akivel egy bizonyos információt már megosztottak.

A tanulmány kétfajta emlékezetet vizsgált: a forrásemlékezetet (hogy kitől hallotta az ember az információt) és a célemlékezetet (hogy kiknek mondta el). Az idősek nem csak, hogy nem emlékeznek, kivel osztottak meg történeteket, de egészen magabiztosak is ebben a tekintetben. "Az idősek ezen felül teljesen biztosak abban, hogy egészen biztosan nem mondtak el dolgokat egy bizonyos illetőnek, annak ellenére, hogy valójában megtették." – nyilatkozta a társszerző, Nigel Gopie, a torontoi Rotman Kutatóintézet kognitív tudósa. "Feltehetően a túlzott bizonyosság miatt mondják el többször ugyanazt ugyanannak a személynek."

Ezt már meséltem...? (Miért ismétlik a történeteket az idősek?)

Az öregedés forrás-és célemlékezetre gyakorolt hatásának vizsgálatához 40-40 embert gyűjtöttek össze a 18-30 illetve a 60-83 éves korosztály tagjai közül. Az egyik kísérletben a résztvevők 50 tényt olvastak fel a képernyőn megjelenő 50 különböző hírességnek. Később vissza kellett emlékezniük arra, hogy melyik tényt melyik személynek mondták el. Ez a kísérlet a célmemóriát vizsgálta: Kinek mit mondtak? A másik kísérletnél a "celebek" mondtak el tényeket a résztvevőknek, akiknek utána azt kellett felidézniük, kitől mit hallottak. Itt a forrásemlékezetet elemezték: Ki mondott mit?

Az eredményekből az derült ki, hogy az öregség kevéssé befolyásolja a forrásmemóriát. A fiatalok 60 százalékos eredménnyel tudták megmondani, kitől mit hallottak, míg az idősek is 50 százalékot értek el. A célmemória vizsgálatánál azonban az éltesebb generáció 21 százalékkal maradt alul. A kutatók gyanítják, hogy az idősek hajlamosabbak a célemlékezet hibás működésére, mert ahogy öregszenek, elveszítik az összpontosítás és odafigyelés képességét. Más szóval annyira figyelnek magára a történetre, hogy arról elfeledkeznek, ki is volt az, akinek elmondták.

A figyelem hiánya is erősítheti az emlékezetet: A Journal of Psychological Science januári számában megjelent egy tanulmány, melyből kiderült, hogy az időseknek egyedülálló képessége, hogy ha megzavarják őket, összekapcsolnak össze nem illő információkat.

Forrás: Medipress