Ezeket látta már?

Így jelzi a pupilla az Alzheimer-kórra való hajlamot

alzheimer, demencia

Az Alzheimer-kór már évekkel az első tünetek megjelenése előtt elkezdheti roncsolni az agyat, a korai felismerésnek így hatalmas szerepe van a betegség progressziójának a lassításában.

A legújabb kutatási eredmények szerint meglehetősen egyszerű vizsgálatokkal, a szem tanulmányozásával már jóval a kognitív tünetek előtt megállapítható, hogy kinél nagyobb a rizikója az Alzheimer-kórnak.

A pupilla nagysága árulkodó lehet

A Neurobiology of Aging című szaklapban megjelent tanulmány szerint megállapítható az Alzheimer-kór kockázata abból, hogy milyen gyorsan tágul a pupilla kognitív tesztek elvégzése közben. A pupilla válaszreakcióit ugyanaz az agyterület irányítja, amely a kognitív funkciókért is felelős. A pupilla aszerint tágul, hogy mennyire bonyolult az elvégzendő feladat. Már enyhe demencia esetén megfigyelhető, hogy a pupilla nagyobbra tágul, vagyis az agy nehezebbnek ítél egy feladatot. Ezt viszonylag könnyen lehet vizsgálni, és a szakemberek szerint más rizikótényezőket is figyelembe véve, a módszer segíthet diagnosztizálni az Alzheimer-kórt még a tünetek megjelenése előtt.

A másik vizsgálat szintén a szem vizsgálatából indult ki. Az Aging nevű folyóiratban megjelent tanulmány szerzői arra keresték a választ, megjósolható-e a szemmozgások elemzéséből, hogy mely betegeknél alakul ki az enyhe memóriazavarból Alzheimer-kór. Korábban már megállapították, hogy az enyhe memóriazavar megléte jelentősen növeli az Alzheimer-kór kialakulásának rizikóját. Az enyhe memóriaproblémák az érintett, illetve a családja számára észrevehetőek lehetnek, de a hétköznapi életet nem befolyásolják.

Korábban felfedezhető lenne a betegség

A szemmozgások romlása, például a „hibás” szemmozgás megállítása, az Alzheimer-kór legkorábbi szakaszára jellemzőek, már a memória- vagy beszédzavarok előtt fel lehet őket fedezni. A mostani vizsgálat szerint ez a módszer segíthet kiszűrni azokat a betegeket, akiknél az enyhe memóriazavarból nagy valószínűséggel lesz Alzheimer-kór.

Olvasson tovább! Ezek az Alzheimer-kór tünetei

Az Alzheimer-kór diagnosztizálása jelenleg meglehetősen nehézkes és hosszadalmas, és általában csak akkor van erre lehetőség, ha a tünetek már megjelentek. A betegség megállapításához kognitív tesztekre, neuropszichológiai vizsgálatokra, a beteg családi kórtörténetének felderítésére is szükség van. A laborvizsgálatok, képalkotó vizsgálatok szükségesek lehetnek ahhoz is, hogy egyértelműsítsék a diagnózist. A betegség korai diagnózisa azért is fontos, mert minél korábban kezdik el a megfelelő kezelést, annál nagyobb az esély a tünetek enyhítésére, azok romlásának lassítására. Az Alzheimer-kór jelenlegi tudásunk szerint nem gyógyítható.

Forrás: egeszsegkalauz.hu