Ezeket látta már?

Miért alakul ki nagyobb eséllyel demencia a diabéteszeseknél?

demencia, Alzheimer-kór, cukorbetegség

Cukorbetegség és demencia - mi az összefüggés a kettő között? Így hat a demencia kialakulására a cukorbetegség!

Cukorbetegség akkor alakul ki, amikor a szervezetünk nem tud megfelelő mennyiségű inzulint termelni, vagy az inzulinfelhasználás nem megfelelő. Az inzulin segítségével a szervezet szabályozza a cukor mennyiségét a szövetekben, beállítja a megfelelő vércukorszintet. A cukor (glükóz) az egyike a szervezet legfontosabb energiaforrásainak, és elengedhetetlen az alapvető életfunkciók működéséhez.

Van-e közös pont?

Két meghatározó típusa van a cukorbetegségnek: az 1-es típusú és a 2-es típusú forma. A cukorbetegség harmadik fő változata átmenetileg jelentkezhet a terhesség időszakában. Vizsgálatok igazolták, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezőt jelent az Alzheimer-kór, a demencia vascularis és egyéb formái esetében, mivel a cukorbetegség szövődményeként jelentkező szív- és érrendszeri problémák összefüggésbe hozhatók a demencia kialakulásával. esetében sem megfelelő az agy glükózfelhasználása. Az agy csökkent glükózfelvelő képességének hátterében agysejtelhalás állhat, ami korlátozza az agy információtovábbító képességét. Vascularis demencia esetében az agysejtek pusztulása az oxigénhiány miatt következik be, és az előbbiekhez hasonlóan előidézi az agysejtek közötti kommunikáció károsodását.

Az Alzheimer-kórban kialakuló plakkok, amelyeket béta-amyloid plakkoknak nevezünk, az agysejtek inzulinreceptoraira hatva csökkentik az agysejtek inzulinnal szembeni érzékenységét, ezzel gátolva az agysejtek cukorfelvételét.

Demencia vagy delírium? A kettő nem ugyanaz!

Nevezhetjük-e az Alzheimer-kórt „harmadik típusú” diabétesznek?

Friss tanulmányok az Alzheimer-kórban szenvedő betegek agyának állapotát a cukorbetegségben szenvedőkéhez hasonlítják, részben amiatt, hogy mindkét esetben az agy inzulinnal szembeni érzékenysége csökken. Számos egyéb hasonlóság van a cukorbetegségben és az Alzheimer-kórban szenvedők agyának kórélettani állapota között, a cukorbetegséget azonban mégis csak kockázati tényezőnek tekinthetjük. Sok cukorbetegben kialakulhat idővel demens állapot, de ez egyáltalán nem törvényszerű.

Csökkentsük a cukorbetegség és a demencia előfordulásának kockázatát!

Ami jó a szívnek, az jó az agynak is. Az egészséges életmód a szív-és érrendszer és az agy állapotát egyaránt kedvezően befolyásolja.

  • Az egészséges táplálkozás gazdag D-vitaminban, folsavban, B6- és B12-vitaminban.
  • A rendszeres mozgás és agytorna védelmet nyújt. 
  • Az aktív társas élet és a mindennapi feladatok az egészséges élet velejárói.
  • Sportolás közben óvja a fejét.

Forrás: www.felejtek.hu

Forrás: felejtek.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához