Tudj tenni az egészségedért! Újabb hiteles egészségprogramok kaptak védjegyet

#demencia #környezetvédelem #idősápolás #hospice
2019.12.03.

Az idei díjazottak anyukák, akik mára több ezres közösséget építettek: egyetemi docens, gyógyszerész, aki a hamis ígéretekkel csábító gyógykészítményeket leplezi le, óvodai program, ami azzal a céllal indult, hogy a bullying felismeréséhez és megelőzéséhez adjon támpontokat. A díjazottak között van olyan, aki információs órákat szervez, amelyek segítenek megérteni a demenciát és a hozzá való viszonyt, vagy hazánk egyetlen kezdeményezése, amely a szondatápláltak otthonápolásához nyújt segítséget.

A társadalmat leginkább foglalkoztató problémákra keresik, vagy adnak megoldást azok a programok, amelyek munkájának hitelességét a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány védjeggyel ismer el. Tudják ugyanis, hogy nagyon is kellenek a jó programok az egészségnevelés, az egészségtudatosság terjesztésében, a nagy médiazajban viszont sokszor nem tudjuk kiszűrni a valóban hiteles kezdeményezéseket. Választ adva a kor aktualitásaira, idén a környezet-egészség, az egészséges környezet került az alapítvány fókuszába, így ennek tükrében ítélték oda a védjegyeket.

I. Hangák - a Zöldre érett nők közössége (a család egészsége)

Kisgyermekes anyukák hozták létre azt a kezdeményezést, amelyben fő szerep kap:

§ a közösség ereje

  • a környezettudatosság fontossága
  • a hazai termék iránti elkötelezettség
  • lehetőség teremtése nők számára, hogy aktív tevékenység formájában formálhassák környezetüket
  • alapítványok, egyesületek támogatása adományozási rendszerben.

Az elmúlt évben 100 aktív tagja lett a közösségnek, a támogatók száma ezer fő körül van. Lehet velük vásárlói kört szervezni, alapítványoknak gyűjteni a vásárlásokkal, kedvezményekre szert tenni a közösség megszervezésével, együtt zöldülni virtuálisan és élőben, több tonna szemetet gyűjteni a folyóinkon, a hangatalálkozókon kipróbálni környezettudatos recepteket, leadni a használt háztartási olajat, visszahozni a flakonokat és megérteni, miért fontos, hogy azok újra a körforgás részévé váljanak.

A Hangák közösség alapítója Kucsinka Gabriella, nagycsaládos anyuka, aki számára meghatározó motiváció volt, hogy gyerekeivel otthon lévő anyukaként ne érezze kiszakítva magát az életből és valami olyat tegyen, amely jó mintát ad a gyerekeinek és aktuális válaszokat a világ aktuális kérdéseire.

II. NyugiOvi foglalkozás-sorozat (az ovisok egészsége)

“Fogadjuk be és védjük meg Szepit, az űrlényt!”

Minél hamarabb megalapozzuk az elfogadó, védelmező és erőszak-ellenes attitűdöt a gyerekeknél, annál biztosabb, hogy később is képesek lesznek egy jól működő, sokszínű és összetartó közösség tagjaivá válni. A NyugiOviprogram Dr. Jármi Éva, az ELTE-PPK adjunktusának szakmai vezetésével, egy TÁMOP pályázat keretében került kidolgozásra, azzal a céllal, hogy a bullying felismeréséhez és megelőzéséhez adjon segítséget, valamint kellő ismeretet és támogatást nyújtson a megfelelő társas környezet kialakításához. Mindezt játékkal, mesével, szakmailag megalapozott gyakorlati és elméleti útmutatók alapján.

A program foglalkozásainak főszereplője Szepi, aki egy kedves űrbéli lény, és akinek plüssfiguráján keresztül mutatják be a gyerekeknek az óvodai bántalmazás eseteit. A gyerekek 5 hét alatt, minden hétfőn jelképesen levelet kapnak Szepitől, melyet az óvónéni felolvas nekik, s melyben Szepi elmeséli az őt ért bántalmazást, mellyel kapcsolatban segítséget kér az óvodásoktól, vagy kisiskolásoktól. Az űrlénnyel kapcsolatban van lehetőségük arról is beszélgetni, hogy attól még, hogy valaki másmilyen, máshonnan származik, a csoport tagja lehet, és ugyanúgy megilleti az elfogadás, ahogy a többieket. A gyerekek minden héten egy-egy csoportszabályt tanulnak és beszélnek meg. Ezeket a hét napjain számos formában fel is dolgozzák: drámajátékokkal, rajzolással, kézműves tevékenységgel, ének-zenével, tánccal, nyelvi játékokkal.

A következő egyszerű szabályokról van szó:

§ „Mindenkit befogadunk!”

§ „Elmondjuk, amit érzünk!”

§ „Nem bántjuk egymást!”

§ „Megvédjük azt, akit bántanak!”

§ „Szólunk, ha valakit bántanak!”

A programhoz tartozik egy kézikönyv az óvodapedagógusok részére.

III. Demencia órák (az idősek egészsége)

Két évvel ezelőtt védjegyet kapott a Kapaszkodó(k) program, a demenciával élő betegeket és hozzátartozóikat segítő kiadvány. Az országosan széles kört érintő probléma folytatása a Katolikus Szeretetszolgálatidei programja: a DEMENCIA INFORMÁCIÓS ÓRÁK, amely segít megérteni a betegséget és a hozzá való viszonyt. A képzésre elsősorban olyan jelentkezőket várnak, akik otthonukban ápolnak demenciával élő családtagot.

A figyelemfelhívó demencia-séta a, a Koltai Róbert főszereplésével készült film, a demencia betegségről szóló információk promóciója mind-mind azt a célt szolgálják, hogy a társadalom elfogadja a betegséget és megtalálja az együttélés méltóságteljes módját a betegséggel.

A program gazdája: a Katolikus Szeretetszolgálat. A projekt felelőse: dr. Egervári Ágnes

IV. Otthonápolás (az ápolásra szorultak egészsége)

A Nutricia Otthonápoló Szolgálat hazánk egyetlen kezdeményezése, amely a szondatápláltak otthonápolásához nyújt segítséget, költségeit a vállalat fedezi, igy a NEAK által támogatott egyéb ellátásokat is igénybe veheti a beteg (otthonápolás, hospice). A tevékenység hiánypótló, speciális szakértelmet kíván, amely ismeret az egészségügyi képzésben kevés hangsúlyt kap. Ezért a vállalat a rendszeresen szervez képzéseket az egészségügyi szakemberek részére.

Az elmúlt 20 év során hozzávetőlegesen 18.000 szondatáplált beteg otthoni ellátásában (ebből kb. 2000 gyermek) vett részt az otthonápoló szolgálat, sokszor a betegek és hozzátartozóik egyetlen külső segítségeként, amely a szakmai szolgáltatáson túl, lelki/mentális támogatást is jelent a családoknak. A betegelégedettségi kérdőívek kimagaslóan pozitív visszajelzéseket adnak a szolgáltatásról. Az egészségügyi szakma részéről is elismert a tevékenység, hiszen az eü-i intézmények bizalommal ajánlják/keresik a Nutricia Otthonápoló Szolgálatát.

Olvasson tovább! Ezért nem érti a nagyi, amit mondok!

V. Ködpiszkáló.blog.hu

Csupor Dezső felvilágosító-tájékoztató munkájának jelentős állomása a Ködpiszkáló, amely a szakma számára nem ismeretlen. A Szegedi Egyetem Farmakognóziai Intézetének docense hazai lakosság körében terjedő téves információkkal száll harcba a közérthető magyarázatokkal, a tudomány tényeivel. Nem egyedül teszi, a Ködpiszkáló csapatában több gyógyszerész, vegyész és biológus dolgozik a hiteles szakmai információk népszerűsítése érdekében.

Jövőre is folytatjuk, várjuk a jelentkezéseket!

A Védjegyre bárki jelentkezhet, vagy bárki jelölhet olyan szervezeteket, programokat, összefogásokat, amelyek szakmailag hitelesen adnak megoldásokat a társadalom jelenlévő szükségleteire. Lehet az egy kis közösség, egy szakmai program, egy-egy elkötelezett szakember kezdeményezése is, legyen az az ország bármely pontján, de akár a határon túl is. Fontos, hogy mutassa meg magát mindenki, tudjunk róla, hogy mind többeknek adhassanak ezek a jó ötletek megoldást az életükben felmerülő kérdésekre.

Forrás: Sajtóközlemény