Ezeket látta már?

A tüdőgyulladás súlyos szövődményei

tudogyulladas_

Bár sokan csak a tüdőgyulladás enyhébb formájával találkoznak, a súlyosabb esetek akár kórházi ellátást is igényelhetnek, és a tüdőgyulladásnak akár életveszélyes szövődményei is lehetnek.

A tüdőgyulladás gyakori és sajnos meglehetősen súlyos betegség, mely minden évben több millió életet követel világszerte. A betegség még az egészségesebb, erősebb emberek szervezetét is rendkívüli módon megviselheti, a gyógyulás náluk is több hétig tarthat. A kisgyermekeknél, idősebbeknél vagy legyengült immunrendszerűeknél pedig nagyon komoly szövődményeket is okozhat. A tüdőgyulladásnak van ugyan olyan altípusa, mellyel otthon is sikerrel megbirkózhatunk, de sok esetben kórházi ellátásra is szükség lehet, többek között azért, hogy a veszélyes szövődményeket elkerüljék, megelőzzék vagy kezelhessék.

Milyen szövődményekkel járhat a tüdőgyulladás?

A tüdőgyulladás önmagában, szövődmények nélkül is megviseli a szervezetet, hiszen gyengeséggel, magas lázzal, állandó köhögéssel, fájdalmakkal jár együtt. Megtörténhet azonban, hogy a mellkas belső felét borító nyálkahártya, a tüdő léghólyagocskái, illetve a közöttük lévő területek folyadékkal, váladékkal telnek meg. Ez pedig éles, szúró fájdalommal jár együtt (mely különösen akkor intenzív, ha mély levegőt veszünk). A folyadék felgyülemlése gyakori szövődménye a tüdőgyulladásnak, és általában ahogy javul a beteg állapota, úgy csökken a folyadék mennyisége is.

Előfordulhat azonban, hogy nemcsak folyadék gyülemlik fel a mellkasban, hanem abban baktériumok is elszaporodnak, és gennyes váladék lesz a tüdőben. Ez a legsúlyosabb esetben akár azt is megakadályozhatja, hogy a tüdő tágulni tudjon, ez pedig jelentős mértékben rontja a légzés hatékonyságát. Sajnos, könnyen előfordulhat, hogy a gennyes váladék kialakulásáért nem ugyanazok a kórokozók a felelősek, melyek a tüdőgyulladást okozzák, ez pedig a gyógyszeres kezelést is megnehezítheti. A súlyosabb esetekben műtétre, a tüdőben található váladék leszívására is szükség van a gyógyuláshoz.

tudogyulladas_

Szívproblémákat is okozhat a tüdőgyulladás

A tüdőgyulladás átterjedhet a szívre, például a szívburokra is. A szívburok-gyulladás tünetei rendkívül hasonlóak a tüdőgyulladás tüneteihez (köhögés, gyengeség, mellkasi fájdalom, nehéz légzés), ezért könnyen előfordulhat, hogy az utóbbi "elfedi" a szívburok gyulladását, és egyszerűen nem veszik azt észre. Megfelelő kezelés nélkül a szívburok-gyulladás akár visszafordíthatatlan károsodásokat is okozhat a szívben, vagy akár szívelégtelenséghez is vezethet. A tüdőgyulladás emellett különösen veszélyes lehet azokra, akiknek a tüdőt vagy a szívet érintő krónikus betegsége van.

Szövődménye lehet a tüdőgyulladásnak a vérmérgezés (szepszis), mely tulajdonképpen a szervezet hibás vészreakciója a súlyos, kiterjedt fertőzésre. Ilyenkor ugyanis a szervezet a saját szöveteit is megtámadhatja. A szepszis tünetei között találhatjuk a lázat, a szapora szívverést, a zavarodottságot. A szepszis rendkívül súlyos állapot, melynek ellátása azonnali orvosi beavatkozást igényel!

Megható videó a tüdőgyulladást megelőző oltásról - kattintson tovább!

A tüdőgyulladásért felelős kórokozók a vérkeringésen kerül számos más szervet is megtámadhatnak, pl. szövődmény lehet az ízületi gyulladás is. Azt sem szabad elfelejteni, hogy mivel a betegség kezeléséhez komoly antibiotikum-kúrára van szükség, ez megnövelheti más fertőzések (pl. hölgyek esetében a hüvelygomba) rizikóját is.

Nézze meg videónkat is: ezért nem gyerekjáték a tüdőgyulladás!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához