Ezeket látta már?

Hányást, hasmenést is okozhat az influenza!

flu

Az influenza közel sem olyan egyszerű betegség, mint sokan hiszik, még a teljesen egészséges, erős embert is több napra ledöntheti a lábáról. Emellett pedig igen súlyos, akár életveszélyes szövődményei is lehetnek.

Az influenza vírusos eredetű fertőző betegség, mely az őszi-téli hónapokban a leggyakoribb (az influenzaszezon általában novembertől egészen áprilisig tart, a legtöbb beteget januárban és februárban regisztrálják). Az influenza tünetei más felső légúti betegségekhez hasonlóan a torokfájás, köhögés, orrdugulás és orrfolyás, de emellett magas láz, fej- és izomfájdalmak, gyengeség és fáradékonyság is jelentkezhetnek, sőt a gyermekeknél az influenza hasmenéssel, hányással is együtt járhat.

Az influenza lehetséges szövődményei

Bár a legtöbb esetben, főleg az egyébként egészséges felnőtteknél, az influenza néhány nap alatt lezajlik, sajnos súlyos szövődményei is lehetnek. Például a legyengült szervezetet könnyebben támadják meg a különböző baktériumok, melyek aztán gyulladásokat okozhatnak a tüdőben, a légutakban, az arc- és a homlok üregeiben, a középfülben. Az influenza szövődményei között találhatjuk az izomgyulladásokat (myositis), de előfordulhat az is, hogy szívburok- vagy szívizomgyulladással is meg kell küzdenie a betegnek. A fertőzés sajnos a kiszáradás rizikóját is növelheti.

A fertőzés következményeként rosszabb állapotba kerülhetnek a krónikus betegségben szenvedők:

  • a cukorbetegek
  • a szívbetegek,
  • az asztmával küzdők,
  • a neurológiai problémákban szenvedők,
  • a daganatos betegségben szenvedők

Az influenza szövődményei az idősebbeket (65 év felettieket), a kisgyermekeket (5 év alattiakat), a krónikus betegségben szenvedőket, a legyengült immunrendszerű embereket veszélyeztethetik a leginkább. Különösen oda kell figyelni a várandós kismamákra, mert a terhesség alatti influenza nemcsak az anyát, de a magzatot is veszélyeztetheti!

Influenza: milyen jelek esetén forduljunk azonnal orvoshoz?

Az influenza vírusos eredetű betegség, ezért sajnos gyógyszert nem igazán lehet ellene szedni (az antibiotikum csak bakteriális fertőzések ellen hatásos), csak a tüneteket csökkenthetjük vény nélkül vagy receptre kapható szerekkel. Éppen ezért könnyen előfordulhat, hogy sokan nem is mennek el orvoshoz, ha influenzára gyanakszanak.

Bizonyos esetekben azonban haladéktalan orvosi vizsgálatra, ellátásra van szüksége az influenzás betegnek! A súlyos komplikációk miatt ugyanis akár kórházi kezelésre is szorulhat, esetenként az élete is múlhat ezen!

Tények és tévhitek az influenzáról - kattintson tovább!

  1. Ha az influenza mellett (esetleg néhány nappal azt követően) légzési nehézségeink vannak, kapkodjuk a levegőt vagy a levegővétel kifejezetten fájdalmas
  2. Ha erős hasi vagy mellkasi fájdalmaink vannak.
  3. Ha hosszabb ideig tartó, intenzív hányással kell megküzdenünk.
  4. A gyermekek esetében szövődményre utaló jel lehet ezek mellett a túlzott aluszékonyság és bágyadtság, az ajkak vagy az ujjak kékes elszíneződése, a zavarodottság vagy ingerlékenység, a láz mellett kialakuló bőrkiütések, az ételek és italok elutasítása.

Akkor is menjünk orvoshoz, ha a tüneteink egy héten belül nem javulnak, vagy éppen romlanak!

Nézze meg videónkat is: házi praktikák influenza ellen!

Forrás: EgészségKalauz