Ezeket látta már?

Refluxos? Ezért vigyázzon e-cigarettával!

torokfájás

Komoly problémákat, akár nyelőcsőgyulladást is okozhat az e-cigaretta.

Az e-cigaretta nikotint és más vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek károsíthatják a nyelőcsövet. Előidézhetik vagy fokozhatják a reflux betegség tüneteit is azáltal, hogy rontják a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom működését. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológus a reflux kezeléséről és az e-cigaretták hatásairól beszélt.

Az e-cigaretta kevésbé káros?

Elterjedt tévhit, hogy az e-cigarettázás a dohányzás „egészséges” alternatívájának tekinthető. A valóságban azonban ez nincs így. Egyre több kutatás igazolja, hogy mindkettő károsan hat a szervezetünkre, többek közt a tüdőre, de a reflux tüneteit is kiválthatja vagy ronthatja a már meglévő betegséget. Az e-cigaretta nikotintés más vegyi anyagokat tartalmazó folyadék felmelegítésével aeroszolt – kis szilárd részecskék vagy folyadékcseppek levegőben lévő keverékét – állítja elő.

Az e-cigaretta összetevői közt számos potenciálisan káros anyag megtalálható, többek között:

 • nikotin és más, a dohánylevélből származó vegyület, ami elégve kormot, káros gázokat képez,
 • ízesítők, mint például a diacetil, amely a kutatások szerint szerepet játszik a súlyos tüdőbetegség, a popcorn tüdő kialakulásában,
 • egyéb rákkeltő vegyi anyagok,
 • nehézfémek,
 • illékony szerves vegyületek,
 • ultrafinom részecskék, amelyeket az ember mélyen belélegezhet a tüdőbe.

Dohányzás és reflux

Akinek reflux betegsége van, a nyelőcső és a gyomor közötti záróizma nem zár tökéletesen. Emiatt az elfogyasztott étel, amely a gyomorba érkezve összekeveredik a gyomorsavval visszakerülhet a nyelőcsőbe, de egészen a garatig is feljuthat. A záróizom működését több tényező is befolyásolja, bizonyos ételek fogyasztása, a túlsúly, néhány gyógyszer szedése mellett a dohányzás is hatással van rá.

A dohány nikotintartalma növeli a savtermelést a gyomorban, és a reflux epizódok számát, ezzel együtt pedig csökkenti az alsó nyelőcső záróizom nyomását, így lehetővé teszi a gyomorsavak és enzimek visszaáramlását a nyelőcsőbe. A dohányfüst közvetlenül irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját, ráadásul a nyálelválasztást is csökkenti. Így még arra is kevesebb az esély, hogy a nyelés során az enyhe savközömbösítő bikarbonátokat tartalmazó nyál „lemossa” a nyelőcsőről a savakat, ezáltal tovább súlyosbodik a reflux.

Az e-cigaretta refluxra hajlamosít?

A kutatások azt mutatják, hogy a reflux előfordulása jelentősen magasabb a dohányzók körében, mint azoknál, akik nem dohányoznak. Igaz ez a dohányzás minden formájára, még a vízipipázásra is. Egy 50 000 személy bevonásával készült tanulmány alapján a kutatók azt találták, hogy a vízipipát szívók közel 20%-ánál hetente legalább egyszer jelentkeztek reflux tünetei.

Az e-cigaretta kedvezőtlen hatását pedig egy 2021-estanulmányszemlélteti, amelyből kiderül, hogy még a megfelelően kontrollált reflux mellett is nyelőcsőgyulladás alakulhat ki, az e-cigaretta hatására. A szerzők szerint az e-cigaretta füst nyálkahártya sérülést, oxidatív stresszt és DNS - károsodást okozhat.

Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy a reflux kezelésében a gyógyszeres terápia mellett nagyon fontos szerepe van az életmódbeli változtatásoknak is.

 • Tanácsos a panaszokat fokozó élelmiszerek mellőzése, lefekvés előtt 3 órával pedig már lehetőleg semmit ne fogyasszunk. A nagyobb mennyiségű folyadék, különösen az alkohol vagy szénsavas italok még rontanak is rajta.
 • Túlsúly esetén a fogyás is segít csökkenteni a panaszokat.
 • Fekvő helyzetben tanácsos az ágy fejrészét megemelni.
 • Ügyeljünk rá, hogy a napközben viselt szoknya, nadrág és öv ne legyen túl szoros.
 • Emellett pedig láthatjuk, hogy a dohánytermékek is befolyásolják a gyomor-és bélrendszer működését, emésztési problémákat, például gyomorégést, nyelőcsőgyulladást, reflux betegséget is okozhatnak vagy súlyosbíthatják a már meglévő betegség tüneteit. Reflux esetén tehát a dohányzás abbahagyása is szükséges az eredményes kezeléshez.

Olvasson tovább!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Tüdőközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához