Ezeket látta már?

Reumát is okozhat a klíma

klima

A klímabetegségek szinte mindenkit veszélyeztetnek manapság, nem csak az irodistákat. A klímareumáért, a légzőszervi panaszokért és a bakteriális fertőzésekért mind-mind a rosszul karbantartott légkondícionálók felelősek.

A légkondicionáló áldás forró nyári napokon, de átok is lehet, ha túl sokat használjuk és rosszul tisztíttatjuk ki. Felhevült testtel a lehűtött szoba vagy gépjármű, esetleg tömegközlekedési eszköz hűvösébe menekülve sokan nem gondolják, hogy milyen veszélynek teszik ki szervezetüket. Kb. 100 emberből 15-20-an a hirtelen bekövetkezett nagy hőmérsékletkülönbségnek köszönhetik kellemetlen légúti illetve reumás panaszaikat.

Klímareuma

A mozgásszervi panaszokat egyre gyakrabban köszönhetjük a klímaberendezéseknek. A klíma okozta reumás panaszok korábban a még légkondicionálóval nem rendelkező gépjárművek sofőrjeit jellemezte. Testüket úgy próbálták hűteni, hogy az a bal oldali ablakot lehúzva vezettek, a folyamatos huzat következtében viszont bal oldalukon gyakran éreztek reumás panaszokat.

Egy hirtelen lehűtött helyiség, illetve a nagy hőmérsékletkülönbségű helyiségek közötti ingázás hidegsokkot eredményezhet, amely leginkább nyaki, váll környéki és egyéb mozgásszervi panaszokat, izomfájdalmat, izomkötöttséget okozhat. Nagy melegben érdemes nem hirtelen lehűteni a szervezetet, hanem fokozatosan hozzászoktatni a hűvöshöz.

klima_0

Ne feledkezzünk meg a rendszeres karbantartásról, hiszen egészségünk múlik rajta.

Légzőszervi panaszok a légkondi miatt

Légúti, megfázásos tünetek egyre gyakrabban jellemzik a légkondiciónálót használókat. Ez sajnos annak köszönhető, hogy gyakran mohón, felelőtlenül használjuk a klímaberendezéseket.

Dr. Orosz Orsolya a klímák okozta legfőképpen felső és alsó légúti fertőzésekkel találkozik. Orrfolyás, köhögés jellemzi a klímák miatt kialakult náthát. A gégegyulladás, a torokgyulladás, a homloküreggyulladás és a tüdőgyulladás sem ritka a klímabetegségek között. Ha a hideghatás hosszabb ideig, rendszeresen fennáll, az krónikus megbetegedéssel végződhet.

Gombás fertőzések a klímától

A nem megfelelően karbantartott légkondicionáló berendezések kiváló táptalajt szolgáltatnak a baktériumoknak. Igen gyakori a klímák miatt kialakult allergia. Az allergiás betegségek száma napról napra nő és 2015-re becslések szerint minden 2. ember allergiás lesz.

Az egyik leggyakoribb bakteriális fertőzés - mely a klíma miatt is elkapható - az a tüdő aspergillosis. Torokfájdalom, gyengeség jellemzi, mely a kezdetekben szinte teljesen ártalmatlannak tűnik. Nem is gyanakodnak a betegségre, ám a legyengült szervezet későbbi kivizsgálásai során egyre gyakrabban diagnosztizálnak hasonló bakteriális megbetegedést.

Tudjon meg többet a légiós betegségről!

A belégzéssel a tüdőbe jutó aspergillus gombafajok a legyengült immunrendszer miatt a tüdőszövet elhalásához, ennek következtében súlyos légzési elégtelenség kialakulásához vezethetnek. Dr. Orosz Orsolya viszont leszögezte, hogy a betegség megfelelő kezeléssel gyógyítható.

Dr. Orosz Orsolya háziorvos tanácsa az, hogy a klímaberendezéseket 6-8 fokkal alacsonyabbra állítsuk a kültéri hőmérsékletnél. Fontos, hogy a berendezést megfelelően karbantartsuk és tisztítsuk, még a klímaszezon előtt vigyük el gépjárművünket szervizbe, ahol szakszerűen kitisztítják a hűtésért felelő rendszert, illetve hívjunk szerelőt az otthoni klímánk karbantartásához. A klímareuma és egyéb légzőszervi megbetegedések elkerülése végett a hideg levegőt pedig ne közvetlenül a testre irányítsuk.

Forrás: EgészségKalauz