Ezeket látta már?

Májbetegség: ezzel is jelezheti az arcbőre, ha baj van

kiütés, májbetegség, pattanás

Honnan lehet tudni, hogy a fájdalom, amit érzünk, a májunk jelzése, és milyen tünetekkel jelez az egyik legfontosabb szervünk, ha baj van?

A májbetegségek Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálozási okot jelentik a szívbetegségek és a daganatos elváltozások után. Mit követünk el májunk egészsége ellen, és hogyan vigyázhatnánk jobban rá? A Budai Egészségközpont válaszol.

A máj has jobb oldalán, a bordaív alatt helyezkedik el, és az egyik legnagyobb belső szervünk – a két lebenye együtt egy felnőtt ember esetében mintegy 1,4-1,6 kg tömegű. Részt vesz a szervezet szénhidrát- és zsíranyagcseréjében, az ehhez szükséges epe képzésében, a fehérjék lebontásában, a hormonháztartásban, az energiaellátásban és -raktározásban. Egyik fontos funkciója a szervezetbe a légutakon vagy a táplálékkal bejutó mérgek, vegyi anyagok (például alkohol, drogok, szerves oldószerek, gyógyszerek, tartósítószerek, egyéb kemikáliák) lebontása, kiválasztása.

Májbetegségek

Májkárosodást okozhatnak például a nagy mennyiségben a szervezetbe kerülő mérgek, vegyi anyagok vagy az alkohol. Veszélyes a májra a trópusi körülmények között előforduló aflatoxin nevű penészgomba is, amely szennyezett élelmiszerekkel kerülhet a szervezetbe. Kialakulhat májbetegség-anyagcserezavar (pl. kóros elhízás, kezeletlen cukorbetegség) következtében, és nem ritka a vírus- és a bakteriális fertőzés miatti akut és krónikus májgyulladás, hepatitis sem. A májgyulladás és a májkárosodás megnöveli a májrák rizikóját is, amely ugyan csak 2-4 százalékot tesz ki a daganatos betegségek között, de a halálozási aránya igen magas.

Fáj-e a máj?

A májnak igen jó a regenerálódó képessége, de nem korlátlan, így ezzel nem szabad visszaélni. A májat károsító hatások hosszabb távon mintegy összeadódhatnak, és egyre fokozódik a gyulladás utáni sejtelhalás, hegesedés, hegszövet-képződés, és az ép májszövet folyamatosan csökken (fibrózis). Az anyagcsere és méregtelenítő funkciók csökkenése sokáig nem észlelhető. Az akut májbetegség, például az akut májgyulladás azonban kiválthat a jobb bordaív alatt jelentkező, tompa vagy éles, intenzív fájdalmat is, amit a máj tokjának feszülése okoz.

Mi utal rá, hogy májproblémánk van?

A májbetegségek jellemzően hosszú ideig tünetszegények, a májproblémákra utaló jelek (pl. a gyakori puffadás, étvágytalanság, rossz közérzet, fejfájás, gyengeség, zsibbadás, hányinger, hasmenés, bőrkiütés) nem specifikusak, mivel más emésztőrendszeri gondok is jelentkezhetnek hasonló panaszokkal.

Ezen kívül tompa hasi fájdalom, hirtelen fogyás, hajhullás, a felszaporodó bilirubin miatt a szem ínhártyájának és a bőrnek sárgás elszíneződése, valamint a has megnagyobbodása, a végtagok ödémája is jelezheti a bajt. Előrehaladottabb állapotban izomsorvadás, koncentrálási nehézségek, a bőrfelületen kis ütés nyomán kék foltok jelenhetnek meg, és megváltozhat, sötétre válhat a vizelet színe is.

Hogyan vigyázhatunk jobban a májunkra?

A máj egészségének megőrzéséhez életmódi tényezők járulhatnak hozzá: a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozás, a májat terhelő kemikáliák, a tartósítószerek, az adalékanyagok, a túlzott gyógyszerszedés, a túlzott zsírbevitel és az alkoholfogyasztás kerülése. Az alkohol – különösen a rossz minőségű, kétes összetételű szeszes italok – fogyasztása Magyarországon különösen gyakran áll a májkárosodások hátterében. A hepatitisz A és B fertőzések ellen egyrészt védőoltással, másrészt a fertőzésveszélyes helyzetek kerülésével lehet védekezni. A hepatitisz A ellen megfelelő testi és konyhai higiéniával tehetünk, mivel ennek kórokozója a rosszul kezelt, fertőzött széklettel szennyezett élelmiszerrel kerülhet a szervezetbe.

A hepatitisz B fertőzés vérrel és testváladékokkal, a hepatitisz C szintén vérkészítményekkel, véres eszközökkel terjed, ezért tanácsos kerülni a fertőzés rizikójával járó helyzeteket: a gyakori partnerváltást és az esetleg vérrel, szövetnedvvel szennyezett eszközökkel végzett orvosi vagy egyéb (tetoválás, akupunktúra, injekciós kábítószer-adagolás) beavatkozásokat. A máj védelméhez hozzátartozik, hogy ajánlatos évente egy-egy háziorvosi és laborvizsgálatot kérni, gyanú esetén pedig szakorvosnál hepatológiai szakvizsgálaton is részt venni.

Olvasson tovább!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

KÖVETKEZŐ CIKK>

11 tünet, ami máj-, epe-, vagy hasnyálmirigy problémára utal

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#májbetegség

Forrás: Budai Egészségközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához