Ezeket látta már?

Hogyan előzhető meg a szén-monoxid mérgezés?

2015.11.16. Módosítva: 2015.11.16.

Október derekán elindult a fűtési szezon, nem lehet elégszer a prevencióról beszélni, hogy egyáltalán ne kelljen szembesülnünk a mérgezéssel összefüggő fenyegetettséggel. Deák István tűzoltó alezredes többek között a szén-monoxid mérgezés tüneteiről beszélt, miként is keletkezik ez a színtelen, szagtalan gáz – amelyet csendes gyilkosnak is neveznek –, milyen kockázatokat idézhetünk elő saját magunk is a lakásban, illetve a szén-monoxid érzékelők helyes elhelyezését is ismertette.

Elsőként felhívta a figyelmet arra, hogy a szén-monoxid együtt mozog a levegővel, nem lehet azt mondani, hogy csak az alsó, vagy a felső légterületen található. – Amint bekerül a vérkeringésbe, kémiai fulladást okoz, vagyis gátolja, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént vegyen fel.

Lassanként bénuláshoz, görcsrohamokhoz vezet, legvégső esetben pedig halálhoz – kezdte részletezni a toxikózis folyamatát Deák István. – Fejfájást, émelygést tapasztalunk először, aztán esetleg hányás, ájulás és kóma. Ahogy észrevesszük, hogy ilyen problémával küszködő ember van a környezetünkben, azonnal ki kell vinni a levegőre, kinyitni az ablakokat, a tüzelő-fűtő berendezéseket pedig el kell zárni, majd a 112-es segélyhívó számon tegyük meg a bejelentést. A legenyhébb lefolyású mérgezésnél is néhány napos kórházi kezelés szükséges, hiszen szövődmények is felléphetnek.

Szén-monoxid mérgezés nem kizárólag a gázfűtés során keletkezhet, hanem a tüzifával való melegítés során, de az elektromos áram használatánál is – emelte ki az alezredes, majd a berendezéseink meghibásodására tért rá, milyen rizikót is jelenthetnek. – Nemcsak a gázkészülékeknél léphet fel rendellenesség, hanem szétcsúszhat például a kéménycső, lehet repedt is, vagy a tisztítatlan kémény miatt nem tud eltávozni az égéstermék, de akár a hűtőgép is képes szén-monoxidot termelni.

Lényeges, hogy rendszeresen ellenőrizzük a készülékeinket. Zárt térben pedig tilos grillezni, sütögetni, ez persze már az emberi felelőtlenség esetén lép fel. Ami a statisztikai adatokat illeti, ebben az évben három halálos áldozatot követelt a probléma, tavaly 430 eset történt, idén októberig országosan 283 alkalommal kerültek bajba emiatt.

Egyre több helyszínen van beépítve megfigyelő berendezés, ezzel pedig a korai észlelést lehet elősegíteni. A gázkészülék közelében szükséges felszerelni egy eszközt, illetve a hálószobában is szemmagasságban.

Bízunk benne, hogy az idei szezonban lényegesen kevesebb ilyen jellegű történésnél kell majd intézkednünk – hangsúlyozta Deák István. Majd levetített egy tájékoztató spot rövidfilmet, amelynek segítségével a lakosság is interaktívan informálódhat a buszokon, illetve a médiában, mit tegyünk, ha otthonunkban vesszük észre a mérgezés lehetőségét.

Dr. Bures Gabriella, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály főosztályvezetője elmondta: legfőbb feladatuk, hogy a fogyasztók számára megfelelő érzékelő legyen a polcokon, ne legyen kétségünk afelől, hogy valóban működik vagy sem. – A biztonságos kínálat megteremtése érdekében fokozott piacfelügyeleti ellenőrzéseket végzünk – szögezte le a főosztályvezető. – A vizsgálati eredményeinket pedig közzé tesszük. Olyan termékeket veszünk mintának, amelyeket még a hatóság nem vizsgált be, és a forgalomban jelen vannak.

Az ellenőrzések másik típusa, hogy górcső alá vesszük a termékeket az üzletekben, és kiszűrjük azokat, amelyeket már valamilyen elemzés veszélyesnek nyilvánított és újra megjelenik a boltokban. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriumi teszteket hajt végre, amennyiben nem megfelelő az eredmény, a kormányhivatal lép közbe és hatósági intézkedést teszünk, kitiltjuk a forgalomból, illetve visszahívjuk a termékeket. 2014 decemberében húsz érzékelőt vizsgáltunk országosan, ebből tizenkilenc megbukott a teszten. Januárban 22 újabb gyártmányból a fele mutatott problémát.

Az idei ősszel még zajlik az áruk tanulmányozása. A kormányhivatal és a www.nfh.hu honlapjára is felkerül a pozitív – amelyek minden követelménynek megfelelnek – és negatív terméklista –, amelyek alapján kiszűrhetik a leendő vásárlók a nem megfelelőt. Ráadásul van szavatossági idejük is, amit szintén komolyan kell vennünk – magyarázta dr. Bures Gabriella.

NFH / Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal

Forrás: EgészségKalauz