Ezeket látta már?

Így használja a kineziológiai tapaszt

tapasz_0

Ezt a speciális gyógyító tapasz már csecsemőkortól használják mozgásszervi panaszok kezelésére. Mutatjuk, miben segíthet!

A japán dr. Kenzo Kase kiropraktőr dolgozta ki még a hetvenes években a rugalmas szalagokkal gyógyítás módszerét, amelynek célja a test öngyógyító folyamatainak segítése.

Mindig szakember helyezze fel a kineziológiai tapaszt

A szalag rugalmassága, vastagsága és súlya az ember bőréhez hasonló. Lényegében egy pamuttekercs ragasztóréteggel, amely felveszi a test vonalát, és általában 5-6 napig hordható. Nem tartalmaz semmilyen hatóanyagot, titka abban rejlik, hogyan helyezik fel. Ehhez mindenképpen hozzáértő szakember segítsége kell, mivel az anatómia ismerete fontos szerepet játszik a hatékonyságban – magyarázza Bosnyák Edit a magyar paralimpiai válogatott K-Active terapeutája.

Kineziológiai tapasz: ortopédiai problémára, sérülésre is jó

A kineziológiai tapasz népszerűségét egyrészt annak köszönheti, hogy már csecsemőkortól használható, rendkívül jó eredményeket érhetünk el vele például az ortopédiai problémákkal küzdő gyerekeknél. Másrészt számos más területen is alkalmazható: balesetek, ficamok, rándulások, ízületi fájdalmak és műtétek, valamint nőgyógyászati problémák esetén is gyors és hatásos gyógymód lehet.

tapasz_0

Sportolók körében különösen közkedvelt, mivel nemcsak rehabilitációra, hanem sérülések megelőzésére is alkalmas. A tapaszok legnagyobb előnye, hogy lényegében egy állandó, 24 órás kezelést biztosítanak a beteg számára.

Hogyan hat a kineziológiai tapasz?

A felhelyezett szalag hatására bőrünk és a mélyebb rétegekben lévő szövetek is fellazulnak, javul a vérkeringés, enyhül a fájdalom. A tapasz ráadásul képes stabilizálni az izmainkat és az ízületeket, így jelentősen csökkenthetjük vele az ízületi panaszokat is.

A kineziológiai tapasz színterápiája

A különböző árnyalatú szalagoknak ugyanolyan az anyaga, így annak, hogy narancssárgát választunk-e vagy lilát, csupán a színek terápiás hatása miatt van jelentősége. A meleg árnyalatok – például a citromsárga – energetizálóak, míg a hidegek – például a kék és a fekete – hűsítenek, nyugtatnak, ezáltal gyulladáscsökkentésre is alkalmasak. A bézs semleges.

Ízületi gyulladás - mikor érdemes reumatológushoz menni? Lássuk!

Jó tudni, hogy aminimális szőr nem akadályozza a kineziológiai szalag felhelyezését, azonban az erős szőrzetet előzőleg mindenképpen távolítsuk el.

Forrás: EgészségKalauz