Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Mindenki ezt nézi most!

Ezt árulja el rólunk a fanszőrzetünk!

fanszorzet

Mindannyiunknak megvan a véleménye arról, hogy a fanszőrnek miként kell kinéznie. Az viszont már fontosabb kérdés, hogy külseje és állapota mit árul el egészségi állapotunkról.

Előfordulhat (sőt, elő is fog fordulni), hogy az idő múlásával a fanszőrünk is változni fog – nőknél a klimaxot elérve biztosan. Ettől a ponttól kezdve ugyanis egyre kevesebb testszőr vagy haj nő újra – fanszőrzetünket is beleértve – ráadásul, nemcsak vékonyodni fog, hanem színét is változtatja és igen, őszülni is fog. Aggódnunk emiatt nem kell, ez az öregedés természetes velejárója.

Mire utalhat a fanszőrzet állapota?

Emellett a fanszőrzet állapota utalhat hormonháztartásunk változására is. A hormonok jó esetben észrevétlenül tartanak rendben mindent, hangulatunktól az immunrendszerünkig, ellenben amikor a hormonháztartás megborul, elhízhatunk, fáradékonyak lehetünk és sokkal több szőr és haj is nőhet rajtunk, nemi szerveink környékén is. Úgyhogy ha ilyet tapasztalatunk, érdemes hormonvizsgálatra mennünk.

Ezek a hormonzavar árulkodó jelei, kattintson!

Tesztoszterontermelő petefészekrák vagy mellékvese-tumorok következtében is tapasztalhatunk ilyet, erre is figyeljünk oda – de ilyen esetekben nem ez lesz az egyetlen problémánk. A tesztoszteron hatására ugyanis arcunkon is több szőrzet nő majd, a pattanások is gyarapodhatnak, hajszálaink elvékonyodhatnak, hangunk pedig akár el is mélyülhet.

A szőrzet növekedését okozhatják mindezek mellett egyes gyógyszerek is vagy bizonyos egészségügyi állapotok, például a policisztás ovarium szindróma (PCOS) is.

Mindezek mellett a gyantázás vagy borotválkozás is okozhat bonyodalmakat, ha ezeket nem csinálják jól. A borotválkozás hatására ugyanis sok befelé növő szőrszállal találkozhatunk, az elpusztult bőrsejtek felszaporodása pedig csak ronthat mindezen – ezeket tehát érdemes hámlasztóval kezelni a biztonság kedvéért.

Forrás: EgészségKalauz