Ezeket látta már?

Megelőzhető a nyakfájás?

2018.04.03. Módosítva: 2018.04.04.
nyaki_fajdalom_

A nyakfájás sok esetben rossz szokásokra, helytelen tartásra, túlerőltetésre vezethető vissza, többek között ez is magyarázat lehet arra, miért olyan gyakori. Azonban ha néhány szabályt betartunk, könnyen meg is előzhetjük, el is kerülhetjük a nyakfájást!

Ha ön is azok közé tartozik, aki reggelente merev, fájdalmas nyakkal ébred, nehezen tudja mozgatni a fejét, esetleg kifejezetten fáj a nyaka, érdemes megvizsgálnia a szokásait. A nyakfájás ugyanis sok esetben a nem megfelelő tartásra, a nyaki izmainak, inainak, ízületeinek túlerőltetésére, nem megfelelő helyzetbe "kényszerítésére" vezethető vissza. Sajnos, a nyaki fájdalom is civilizációs betegségnek tekinthető, hiszen az ülő életmód, a számítógépek, okostelefonok, táblagépek elterjedése, a stressz, a nem megfelelő testtartás mind növelik a nyakfájás kialakulásának rizikóját!

Túleröltetjük a nyaki izmokat, ízületeket

Akár az autóban, akár az íróasztalunknál vagy éppen a kanapén ülünk naponta több órát, ez fokozott terhelést jelent a gerincünkre, a porckorongokra. Az pedig, ahogyan a monitort, az okostelefont vagy a tabletet (de még ahogy a könyveket vagy újságokat is nézzük), természetellenes helyzetben kényszerítheti a nyakat. Ráadásul ezt a nem megfelelő pozíciót hosszú időn keresztül meg is tartjuk, gyakran anélkül, hogy egy kicsit is átmozgatnánk az izmainkat, ez pedig az izmok fáradásához, gyengüléséhez, túlerőltetéséhez, illetve fájdalmához vezet.

nyaki_fajdalom_

Nyaki fájdalom: nyugtalan éjszakák, fájdalmas reggelek

A rossz pozíció alvás közben jellemző lehet, például ha nem megfelelő a párnánk vagy rossz helyzetben alszunk. Természetesen, az emberek többsége mocorog alvás közben, többször is testhelyzetet vált, de legalább próbáljunk meg arra törekedni, hogy minél gerinckímélőbb módon pihenjünk! Ehhez szükséges lehet a jó minőségű matrac, illetve a nyakat alátámasztó, se nem túlságosan magas és kemény, se nem túlságosan puha párna. Mindenkinek más a kényelmes, ezért lehet, hogy több párna-kombinációt is ki kell próbálnunk, mielőtt megtaláljuk az igazit! Emellett pedig próbáljunk meg a hátunkon feküdni, ez a póz terheli meg a legkevésbé a gerincet.

A nyakfájdalom 3 jele, amit komolyan kell venni - kattintson tovább!

Egyszerű változtatásokkal megelőzhető a nyakfájás!

  • A számítógép monitorát helyezzük szemmagasságba, úgy, hogy ne kelljen lefelé néznünk, amikor dolgozunk, játszunk vagy olvasunk.
  • Lehetőleg ne töltsünk túl sok időt az okostelefon vagy a tablet nyomkodásával: az, hogy órákon keresztül a kezünkben tartott okoseszközt nézzük, nagyon megterhelheti a nyakunkat.
  • Tartsunk óránként néhány perces szünetet: tegyük le a telefont, táblagépet, álljunk fel a számítógép elől, álljunk fel, nyújtózkodjunk, mozgassuk át a nyakunkat, vállunkat. Ez nemcsak a nyak-, váll- és hátfájás megelőzésében segíthet, de a szemünket is pihentetni, sőt a koncentrációt is javítja!
  • Lehetőleg ne telefonáljunk úgy, hogy a telefont a fülünk és a vállunk közé szorítjuk! Ha hajlamosak vagyunk erre, sokat kell telefonálnunk, használjunk kihangosítót vagy headsetet.
  • Ha cipelnünk kell valamit, osszuk el minél egyenletesebben a terhet: a túlságosan megpakolt táskák, a félvállra vett hátizsákok is növelik a nyakfájás rizikóját!
Forrás: EgészségKalauz