Porckopása van? Segít a glükozamin-terápia

#porckopás #térdfájdalom #artrózis #glükózamin
2019.12.28.

Mi az a glükozamin és hogyan segít csökkenteni a térdízületi artrózis tüneteit? Íme!

A térdízületeket érintő porckopás, ízületi artrózis nagyon gyakori probléma, mely sajnos visszafordíthatatlan károsodásokkal jár együtt. Fontos azonban kiemelni, hogy a porckopás lelassítható, a tünetek is nagyszerűen csökkenthetőek, vagyis a beteg megfelelő terápiával képes visszanyerni a fájdalommentes mozgás képességét. A porckopás kezelésében az egyik legígéretesebb szer az ún. glükozamin-szulfát, mely enyhíti a fájdalmakat és az ízületi gyulladást, javítja az ízületek terhelhetőségét, emellett a porcok regenerációját is segíti.

De mi is az a glükozamin?

Glükozamin nélkül minden mozdulatunk rendkívül fájdalmas lenne! A glükozamin (pontosabban, a glükozamin-szulfát) a szervezetünkben megtalálható ún. aminocukor. Ez a vegyület szükséges a glükozaminglikánok és glükoproteinek termelődéséhez, melyeknek nagy szerepe van az ízületi alkotóelemek (porcok, szalagok, ízületi folyadék) előállításában. Emellett azoknak az enzimeknek a működésére is hatással van, melyek lebontják a porcokat.

Vagyis, a glükozamin-szulfát több irányból is hat a porckopásra, illetve a betegséggel összefüggő tünetekre: segíti a porc regenerálódását, lassítja annak degenerációját, javítja az ízületi folyadék viszkozitását (vagyis, „olajozottabbá” teszi az ízületeket), sőt a fájdalmakat és a gyulladásokat is csökkenti. A porckopás tünetei és a kiváltó okot egyszerre képes kezelni, szemben például a fájdalomcsillapítókkal, melyek csak a tüneteket enyhítik, használatuk mellett a porcok kopása észrevétlenül tovább folyik.

Elérhető a tünetmentesség

A glükozamin-szulfátot tartalmazó, vény nélkül kapható készítményeket kúraszerűen érdemes alkalmazni, már a porckopás legelső jeleinek megtapasztalásakor. A glükozamin-szulfát hatása a szedés befejezése után hosszú ideig megmarad, egy-egy 12 hetes kúra után akár hónapokig tartó tünetmentességet érhetünk el.

Fontos azonban tudni, hogy a glükozamin-szulfát nem azonnal ható „csodaszer”, akut fájdalomcsillapításra nem alkalmas, pozitív hatásaira általában egy kicsit várni kell, lehet, hogy csak néhány hét után tapasztaljuk meg ezeket. A várható eredmények is egyénenként eltérőek lehetnek, és előfordulhat az is, hogy valakinél nem érzékelhető a hatás. Ebben az esetben a glükozamin-szulfát terápiát érdemes felülvizsgálni.

Forrás: egeszsegkalauz.hu