Remény az SMA-betegeknek: elérhető lesz a méregdrága gyógyszer

#SMA #tb-finanszírozás #zolgensma #Zente
2021.04.18.

Remény és jó hír, hogy áprilistól TB-finanszírozással hamarabb és könnyebben elérhető lesz a Zolgensma, a többszázmillió forintos SMA-elleni gyógyszer.

Áprilistól egyedi méltányosság alapján válik elérhetővé az SMA-betegek kezelésére alkalmas génterápiás gyógyszer - közölte az emberi erőforrások minisztere pénteken a hivatalos Facebook-oldalán, amit aztán az MTI is megerősített közleményében.

Mi az az SMA?

A spinális izomatrófia vagy gerincvelő-eredetű izomsorvadás (Spinal Muscular Atrophy, SMA) egy ritka öröklődő betegség, amelyet az SMN1 gén hibája okoz, és a gerincvelő mozgató idegsejtjeinek a fokozatos elvesztéséhez vezet.

Kásler Miklós bejegyzésében az olvasható: a gerincvelő-eredetű izomsorvadásban (SMA) szenvedő betegek számára kulcsfontosságú megállapodást kötött a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, így már egyedi méltányosság alapján elérhető a Zolgensma készítmény.

Emlékszik Zentére, a kis SMA-betegre? Történetét itt olvashatja el!

A rendkívül drága készítmény alkalmazására korábban szinte kizárólag közösségi adakozással nyílt lehetőség Magyarországon, ilyen módon viszont az érintett kisgyermekekért formálódott összefogás erejét mutató, felemelő és megható történeteket ismerhettünk meg az utóbbi években, ennek kapcsán, a jövőben azonban TB-finanszírozással is elérhető lesz a gyógyszer - fogalmazott a miniszter.

Hozzátette: az új megállapodás értelmében a gerincvelő-eredetű izomsorvadásban szenvedők hamarabb és könnyebben juthatnak majd hozzá a nélkülözhetetlen kezeléshez.

Forrás: MTI