Ezeket látta már?

Térdfájás: porckopás vagy ízületi gyulladás is okozhatja

térdfájás oka porckopás ízületi gyulladás

Fáj, duzzadt, nem bírja a terhelést, vagy csak reggelente merev a térde? Mi okozza a térdproblémákat?

Többek közt ilyen tüneteket okoznak azok a problémák, amelyekről dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos beszélt, aki a kezelési lehetőségekre is felhívta a figyelmet.

A térdfájás gyakori okai

Sportsérülés

Ha szalagsérülés, porcszakadás, vagy úgynevezett futótérd okozza a problémát, az leggyakrabban a sporttevékenységgel összefüggésben alakul ki. A futótérdnek már a neve is mutatja, hogy egyfajta túlterhelés miatt alakul ki, és az inak gyulladását jelenti, ami a túl sok vagy helytelen technikájú futás, síelés vagy kerékpározás következtében jön létre. Tipikus tünete a fájdalom, esetleg duzzanat. Az erős kötőszövetből álló térdszalagok az ízületet alkotó csontokat kötik össze, és legtöbbször a térd csavarodása vagy az ízületet ért ütés kapcsán nyúlnak meg vagy szakadnak el. Azonnal jelentkező komoly fájdalommal járnak, amellyel orvoshoz kell fordulni, és tehermentesíteni kell a térdet. A porcszakadás oka a térd erős megcsavarodása lehet, és fájdalommal, duzzanattal, kattogással jelentkezik.

Ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis)

Rheumatoid arthritis esetében az immunrendszer valamilyen okból megtámadja az ízületeket. A betegség károsítja az ízületi tokot és a porcot, aminek következtében a gyulladt szövet olyan enzimeket termel, amelyek bontják a porc- és lágyszöveteket és a csontot. Leggyakrabban a fiatalabb felnőttkorban vagy korai középkorban kezdődik a betegség, és nőknél gyakoribb, de jelentkezhet gyerekeknél is. Rendszerint a kéz kisízületein kezdődik az elváltozás, azután betegíti meg a nagyízületeket, többek közt a térdet is. Jellemző tünetei a rossz közérzet, a fáradtság, a fájdalom, a duzzanat és az egy óránál hosszabb ideig fennálló reggeli merevség. A betegség maga időnként fellángolva, ún. subokban jelentkezik.

Porckopás

A középkorúak térdfájdalmát a legtöbb esetben a porckopás okozza, ugyanis a „párnaként” működő porc elvékonyodása miatt a csontok dörzsölik az ízületek szélét, amely fájdalomérző idegvégződésekben bővelkedő terület. A panasz azoknál gyakoribb, akik a térdet igénybe vevő sportokat űztek vagy űznek, és/vagy korábban térdsérülést szenvedtek. A korai tünetek többek közt a fájdalom, a fizikai megterhelést követő és a reggeli merevség, ami később oldódik.

Nyálkatömlő gyulladás

A térdízület „párnaként” szolgáló nyálkatömlőjének gyulladásának, a bursitisnek oka lehet hosszantartó térdelés, fertőzés vagy térdsérülés. A hetekig tartó betegség miatt fájdalom és duzzanat alakul ki közvetlenül a térd körül. Kezelésének alapja a pihentetés, a felpolcolás és gyulladáscsökkentő gyógyszerek, igen ritkán sebészeti beavatkozásra van szükség.

Íngyulladás

A hátsó combizmokat a térdhez rögzítő inak gyulladása is okozhat térdfájást. Ez esetben legfontosabb a kellő ideig tartó pihentetés, a gyulladáscsökkentők szedése, később pedig az izmok nyújtása és erősítése. Mivel fennáll a veszélye a gyulladt ín elszakadásának, szükséges az orvosi kezelés.

Elérhető az orvosi segítség

Természetesen mielőbbi orvosi segítséget kell kérni, ha sérülés történik, súlyos fájdalom és duzzanat mutatkozik a térdben. Az esetek többségében azonban folyamatos és elhúzódó a fájdalom, amelyen ma már számos terápiával lehet segíteni.

- Ha reggel vagy fizikai terhelés után fáj a térd, valószínűleg ízületi kopás áll a háttérben. A porckopással kapcsolatosan a legfontosabb teendő, hogy óvjuk a maradék állományt és csillapítsuk a fájdalmat. Ennek egyik leghatékonyabb módja a hiarulonsavas injekciókúra, amely tulajdonképpen „megolajozza” az ízületet és tompítja a felszínét ért lökéseket. A fájdalomcsökkentő hatás fokozatosan alakul ki, és a kúra után 6-8 nyolc hónapig rendkívüli mértékben megjavíthatja a térd terhelhetőségét - ismerteti dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Bizonyos esetekben az orvosi kollagén térdbe való injektálása lehet a jó megoldás, kúraszerűen felépítve. Nagy segítséget jelenthet a természetes alapokra épülő lökéshullám terápia, amely oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a sérült szövetek regenerálásával a kiváltó okot is megszüntetheti.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fáj a térde? Az ízületi ultrahang segíthet kideríteni az okát

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#térdfájdalom

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához