Ezeket látta már?

4 tévhit a fogamzásgátlásról

mellrák, fogamzásgátló

A fogamzásgátlással kapcsolatban rengeteg tévhit és hamis információ kering. Mutatjuk!

Laikusként nehéz közöttük eligazodni, hiszen sokszor egymásnak szögesen ellentmondó állítások lelhetők fel a neten. Alapszabály, hogy csak szakmailag hiteles, megbízható forrásból igyekezzünk tájékozódni, ám nem mindig könnyű eldönteni, melyik forrásnak hihetünk és melyiknek nem. Az Intima.hu segít néhány tévhitet eloszlatni.

"A védekezés a nők feladata és kockázata, a férfiaknak ezen a téren semmi dolguk és felelősségük nincs."

Bár a közvélekedés szerint a fogamzásgátlás a nő dolga és felelőssége, ez valójában egy kétszereplős játszma. Ma már szerencsére egyre több figyelemfelhívó kampány indul világszerte, valamint egyre több férfi vállal szerepet a fogamzásgátlásban.

"Fogamzásgátló tabletta abbahagyása után teljesen normális, ha a menstruáció akár egy évig sem tér vissza."

A valóság ezzel szemben az, hogy a fogamzásgátló tabletta abbahagyása után az esetek jelentős részében belátható időn belül (a legtöbbször azonnal) rendeződik a menstruációs ciklus. Amennyiben a tabletta abbahagyása után 6 hónapon belül nem tér vissza a normális ciklus, mindenképpen javasolt felkeresni egy szakembert és kivizsgálni, hogy mi állhat a dolog hátterében.

"Bizonyos ételek fogyasztása megvéd a nem kívánt terhességgel szemben, a lényeg, hogy nagy mennyiségben fogyasszuk azokat."

Sajnos vannak, akik azt gondolják, hogy ha például nagyon sok papayát vagy fügét esznek néhány héten keresztül, akkor ezzel megelőzhetik a nem kívánt terhességet. Bár ezek valóban finom gyümölcsök, sajnos nem alkalmasak fogamzásgátlásra, még hatalmas mennyiségben sem. Ráadásul vannak olyan élelmiszerek (a gyümölcsök közül például tipikusan a grépfrút), melyek a gyógyszer hatóanyagával kölcsönhatásba lépve akár gyengíthetik is a fogamzásgátló hatást, ezzel növelne egy nem tervezett terhesség létrejöttének valószínűségét.

"Ha rendesen szedem a fogamzásgátló tablettát, akkor biztosan nem lehetek terhes"

Most egy pillanatra vonatkoztassunk el attól, hogy egyetlen fogamzásgátlási módszer sem véd teljes biztonsággal a terhességgel szemben és emeljünk ki csak egy olyan állapotot, mely ronthatja a fogamzásgátló tabletták hatásfokát, pl. a hasmenést. Ha valaki fogamzásgátló tablettát szed, akkor minden hasmenéses epizód némileg fokozhatja annak veszélyét, hogy nem kívánt terhesség következik be. Nem mindegy természetesen, hogy egyszeri hasmenésről, rendszeresen jelentkező időszakos hasmenésről vagy idült, hosszabb ideig fennálló hasmenésről van-e szó.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hogyan állapítja meg a terhességet a nőgyógyász?

Forrás: Intima.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához