Hirdetés

Ön tudta? A klimax tünetei hormonmentesen is kezelhetőek (x)

#klimax #változókor #klimax tünetei #hormonmentes
2020.05.04.

A klimax, avagy a változókor sok nő életét nehezíti meg különféle testi és lelki tünetekkel. A hőhullámokat, a fokozott izzadást, a hangulatingadozásokat az előttünk járó generációk asszonyai még kénytelenek voltak szótlanul tűrni, ám egy mai nőnek már számos lehetőség áll a rendelkezésére a klimaxos panaszok enyhítésére. Nem árt azonban tisztában lennünk a különböző terápiák esetleges kockázataival, és ennek fényében kiválasztani azt, amelyik a számunkra nemcsak hatásos, hanem biztonságos alternatívát is jelent.

A változókor, más néven klimax általában a negyvenes életévek vége felé veszi kezdetét a nők életében. A folyamat során a hormonális rendszerben komoly átalakulás zajlik: fokozatosan megszűnik a petefészkek hormontermelése, ami miatt eleinte rendszertelenné válik, majd egy idő után végleg elmarad a menstruáció. Természetes folyamatról van szó, amely ugyanakkor számos kellemetlenséggel is együtt jár, akár több éven át megnehezítve az érintettek mindennapjait.

Kellemetlen tünetek

Az ingadozó hormonszintek miatt ugyanis sokan tapasztalják a jellegzetes „klimaxos” tüneteket: a legismertebb ezek közül a hőhullám, azaz hirtelen kialakuló hőségérzet. A változókorban lévő hölgy a legváratlanabb helyzetekben akár a haja tövéig leizzadhat, ami önmagában sem kellemes élmény, de például társaságban vagy a munkahelyen végképp kínos perceket okozhat. A hőhullámokon és a fokozott izzadáson túl ismert tünet még a fáradékonyság, az alvászavar, illetve a hangulatingadozások: sírógörcsök, dührohamok, azaz a „klimaxos hisztik”.

A szerencsésebb nőknél szinte semmilyen tünetet nem okoz a menopauza, míg sokakat kínoznak enyhe, de attól még kellemetlen panaszok. A változókorúak mintegy egyharmada viszont olyan mértékű életminőség-romlást tapasztalhat, ami miatt már kénytelen orvosi segítséget kérni.

Hormonhiányra hormont? Létezik más módszer is!

Magyarországon az 1980-as évektől immár hormonkészítményekkel is felvehetjük a harcot a klimaxos panaszok ellen, ám ezeket a gyógyszereket természetesen csakis folyamatos orvosi ellenőrzés mellett szabad alkalmazni. A változókori tüneteket végül is a hormonhiány okozza, ezért „logikus” megoldásnak tűnhet a hiányzó hormonok gyógyszeres visszapótlása, ám a hormonkezelés számos kockázatot is rejt. Ha a családban előfordult már emlőrák vagy trombózis, olyankor nem is szokták javasolni ezt a fajta terápiát, mert a szervezetbe ilyen módon juttatott ösztrogén hormon az arra hajlamosaknál fokozhatja ezen betegségek kialakulásának a kockázatát. De általában a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, továbbá azoknak sem ajánlott a hormonkezelés, akik már átestek stroke-on.

Segítség a természet patikájából

Sok nő eleve elutasítja, hogy hormonokat kelljen szednie, mert ódzkodik szintetikus gyógyszerek alkalmazásától, és inkább megbízik a növényi hatóanyagokban. Számos növény – például lenmag, vöröshere, lencse, napraforgó, zabpehely, rozs – tartalmaz például úgynevezett fitoösztrogént, ami nem hormon, viszont a szervezetben az ösztrogénreceptorokra hatva mégis „ösztrogénszerű” hatást kelt. A fitoösztrogének tehát a hormontartalmú gyógyszerekhez képest gyengédebben hatnak, csakhogy éppen emiatt az „ösztrogénszerű” hatásuk miatt máig kérdéses, nem fokozhatják-e mégis az emlődaganatra, trombózisra való hajlamot. Ezt a félelmet ugyanis a tudománynak még nem sikerült egyértelműen eloszlatnia.

Biztonságos, hormonmentes alternatíva

Másfajta növényi hatóanyagok viszont az úgynevezett fitoSERM-ek, amelyek a különböző szervekben található receptorokon eltérő módon viselkednek: a klimaxos tüneteket enyhítik, viszont az ösztrogénérzékeny szövetekben (emlő, méhnyálkahártya) egyáltalán nincs hormonszerű hatásuk. A Cimicifuga (magyarul poloskavész) a fitoSERM-ek családjába tartozik. Speciális kivonatával számos vizsgálatot folytattak, amelyek eredményei igazolják a gyógynövény hatásosságát és biztonságosságát a változókori panaszok enyhítésében.

Vény nélkül kapható gyógyszer Forrás: Phytotec Hungária

A Remifemin Plus kombinált növényi gyógyszer: az említett gyógynövény, a Cimicifuga speciális kivonatát tartalmazza magas koncentrációban, amely igazoltan hatásosan és biztonságosan enyhíti a változókor testi tüneteit. A másik összetevője az orbáncfű, amely a lelki gondokon segít úrrá lenni, és emellett az alvásra is jó hatással van.

Az orbáncfüvet már az ókori görögök is használták melankólia, vagyis búskomorság ellen, a népi gyógyászatban pedig hangulatjavító hatása miatt a „lélek napsugarának” nevezték ezt a hasznos gyógynövényt. Ma már tudományosan is bizonyított, hogy az orbáncfűben rejlő növényi hatóanyag elősegíti az agysejtek harmonikus működését, aminek segítségével kiegyensúlyozottabbakká, nyugodtabbakká válhatunk.

A változókori panaszok enyhítésére javallott Remifemin Plus növényi gyógyszer, amely recept nélkül kapható a gyógyszertárakban, illetve megrendelhető webes patikákból is. Hatásának első jelei 2-3 hét után jelentkeznek, a megfelelő eredmény eléréséhez és fenntartásához a kezelést hosszabb távon is érdemes folytatni.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Forrás: Phytotec Hungária