Ezeket látta már?

Hidegrázás, szemszárazság, fülzúgás: ezek a klimax kevésbé ismert jelei

Hidegrázás, szemszárazság, fülzúgás klimax

A hőhullámokról sokat hallhatunk, de milyen más tünetekkel járhat még a hormonok csökkenése a perimenopauza és a menopauza idején?

Hidegrázás

A hideglelés hirtelen fellépő bizsergető érzés, amely a semmiből jön, vagy közvetlenül a hőhullám után következhet be. A hőhullámokhoz hasonlóan ez is tarthat néhány másodpercig vagy több percig.

A hőhullámok és a hidegrázás pontos oka nem ismert, de feltételezhetően az ösztrogénszint változásával függ össze, amely hatással van az agy hőháztartásban részt vevő területeire.

Száraz szemek

Minden pislogáskor szemünk vízből, olajból és nyákos rétegből álló könnyfilmet termel, amely nedvesen tartja a szaru- és kötőhártyát. Ha nem termelődik elég ebből az anyagból, száraz, szúró érzést vagy homályos látást okozhatnak.

Ez a tünet nagyon kellemetlen lehet, különösen akkor, ha sok időt tölt a számítógép képernyője előtt.

De miért fordul elő a perimenopauzában és a menopauzában? Ahogy idősödünk, a könnytermelés csökken, de az ösztrogén is szerepet játszik a könnyfilm termelésében.

A legújabb kutatások szerint a tesztoszteron is segíthet a könnytermelés kényes egyensúlyának kezelésében, így az ingadozó hormonszint is hozzájárulhat a szemszárazsághoz.

Használjon napszemüveget, hogy megvédje szemét az időjárás viszontagságaitól, különösen, ha fut vagy kerékpározik.

Törékeny körmök

A perimenopauza és a menopauza idején a körmök elvékonyodhatnak vagy megpuhulhatnak, ami azt jelenti, hogy könnyebben töredeznek, repedeznek vagy törnek.

Miért történik ez? A körmök egy keratin nevű fehérjéből állnak, amely struktúrát ad nekik, és segít megőrizni keménységüket, erősségüket. Az ösztrogén hormon segít a keratin termelésében, így amikor a szintje csökken, a körmei hajlamosabbak lehetnek a törésre.

Gyomorégés

A savas refluxként is ismert gyomorégés, égő érzés a mellkasban és a torokban, amikor a gyomorsav a nyelőcsőbe jut. Ez kellemetlen ízt hagyhat a szájban, rossz leheletet okozhat, valamint puffadást és émelygést érezhetünk.

A gyomorégés gyakori okai közé tartozik a stressz és a túlsúly, míg az alkohol és a fűszeres és zsíros ételek fogyasztása súlyosbíthatja a tüneteket, illetve ezek eleve gyomorégést okozhatnak. De előfordulhat a perimenopauza és a menopauza idején is.

Az ösztrogénszint ingadozása megváltoztathatja a gyomor által termelt sav mennyiségét. Emellett, ha stresszesnek érzi magát, a szervezet több kortizol hormont termel, ami hatással lehet az emésztésre.

Egy 497 nő bevonásával végzett tanulmány szerint a perimenopauzában lévő nők 42%-a, a menopauzában lévő nők 47%-a szenvedett gyomorégéstől.

Szédülés

Az ösztrogén, a progeszteron és a tesztoszteron hatással van arra, ahogyan az erek kitágulnak és beszűkülnek, így amikor a hormonszintek ingadoznak, ez szédülést válthat ki. Ezek a hormonok az agy egyensúlyi területeinek és a belső fül működését is befolyásolhatják.

A biztonság kedvéért azonban keressen fel egy egészségügyi szakembert, ha súlyos szédülés, ájulás vagy szívdobogás epizódjai jelentkeztek, hogy kizárhasson bármilyen más kiváltó okot.

Megváltozott szaglás

A perimenopauza és a klimax idején előfordulhat, hogy már nem érzi olyan jól a szagokat, mint korábban. Ez változhat úgy is, hogy fokozódik a szaglás vagy bizonyos szagokat – például parfümöket és tisztítószereket – egyszerűen nem bír elviselni. Ez aztán kihathat az ízérzékelésére is.

Ennek oka, hogy az ösztrogénszint ingadozása hatással lehet az agyban lévő, a szaglás és az ízlelést irányító idegpályákra. Előfordulhat, hogy a változások csak néhány napig, de lehet, hogy hosszabb ideig is eltarthatnak.

Fülzúgás

A fülzúgás (tinnitus) állandó csengő vagy zúgó hang a fülben. Ez egy összetett állapot, amely a halló idegpályák különböző részét érinti, és súlyosbíthatják a hangulatzavarok, depresszió és a stressz.

A súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet vannak akik a fülzúgás miatt nem tudtak jól aludni vagy társasági életet élni.

Miért fordulhat elő a perimenopauza és a változókor alatt? A menopauza fülzúgásra és halláscsökkenésre gyakorolt hatásáról nem sok kutatás született. A fülben lévő sejtekben és a hallójárat mentén találhatóak ösztrogénreceptorok, és az alacsony ösztrogénszint befolyásolhatja a fültől az agyba vezető útvonalakat.

Égő száj érzés

A szájégés kellemetlen érzés, amely érintheti a nyelvet, az ínyt, az ajkakat, az arc belső felét, a szájpadlást – vagy akár az egész szájat.

Ez olyan érzés, mint amikor forró étellel vagy itallal megégetjük a nyelvünket vagy a szájpadlásunkat.

Miért fordulhat elő égő száj a perimenopauza és a menopauza idején? Az ösztrogén kulcsfontosságú a fogak, a csontok és a szalagok, valamint a szájban lévő nyálkahártya egészséges működéséhez. Amikor a hormonszintek csökkennek, ez közvetlen hatással lehet a szájüregi egészségre, és számos problémát, többek között szájégést, szájszárazságot, ínybetegséget és rossz leheletet idézhet elő.

Száraz bőr és bőrviszketés

Ahogy az ösztrogénszint csökken a perimenopauza és a menopauza során, a bőr vékonyabbá válik, több vizet veszít, ami több ráncot, szárazabb bőrt és egyes nőknél viszkető, kellemetlen érzést eredményez.

Szívritmuszavar

A hevesebb vagy szabálytalanabb szívdobogás tarthat néhány másodpercig vagy néhány percig. Egybeeshet hőhullámmal vagy éjszakai izzadással, szédüléssel, vagy önmagában is jelentkezhet. A szívritmuszavar oka lehet az ösztrogénszint változása vagy csökkenése, ami befolyásolhatja a szívben lévő útvonalakat, amelyeken keresztül az elektromos ingerek haladnak.

Riasztó érzés, de a legtöbb esetben nem súlyos szívprobléma jele. Ha azonban több percig tart, légszomj vagy mellkasi fájdalom kíséri, vagy ha azt veszi észre, hogy egyre súlyosabbá vagy rendszeressé válik, akkor keresse fel orvosát.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Menopauza és alvászavar: ezt javasolja az orvos

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

menopauza

Hivatkozások:

1. Peck, T. et al. (2017), ‘Dry eye syndrome in menopause and perimenopausal age group’, Journal of Mid – life Health, 8(2), pp. 51–4. doi:10.4103/jmh.JMH_41_17

Infantino, M, (2008), ‘The prevalence and pattern of gastroesophageal reflux symptoms in perimenopausal and menopausal women’, Journal of the American Academy of Nurse Practitioners, 20 (5), pp.266-72, https://doi.org/10.1111/j.1745-7599.2008.00316.x

Forrás: balance-menopause
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához