Mindenki ezt nézi most!

Szponzorált tartalom

Nemcsak hüvelyfertőzés, hanem hüvelyszárazság is okozhat viszketést az intim területeken

A hüvelyszárazság is járhat kellemetlen viszketéssel az intim területen

Ha valami nem stimmel az intim zóna tájékán, sok nő azonnal hüvelyfertőzésre gyanakszik, és még akár félre is kezeli magát a téves öndiagnózis nyomán. Holott a diszkomfortérzetet vagy a viszketést a hüvelyszárazság ugyanúgy okozhatja.

Nem minden „intim” tünet jelent hüvelyfertőzést

Ha viszket és szúr, húzódik odalent, a legtöbb nő azonnal hüvelyfertőzésre gyanakszik. Az éberség valóban nem árt, viszont előfordulhat, hogy a panaszokat nem fertőzés, hanem „csak” a hüvelyszárazság okozza, amelynek tünetei egyáltalán nem kizárólag az idősebb nőknél jelentkezhetnek.

Mivel a legtöbb nő nem is gondol rá, hogy esetleg a hüvelyszárazság miatt érezhet „furcsa” dolgokat ott lent, sokan azonnal ész nélkül nekiállnak kezelni magukat valamelyik intim nyavalya ellen – elvégre ma már recept nélkül hozzáférhető számos patikai készítmény ilyen célokra. A téves önkezelés persze csalódást hoz, hiszen a hüvelyszárazság problémáját így aligha tudják megszüntetni. De egyesek még ilyenkor sem kapnak észbe, inkább vesznek maguknak egy másik fajta szert és kúrálják tovább a „fertőzést”, reménykedve, hogy hátha mégis javul a helyzet. Eláruljuk: valószínűleg nem fog javulni.

Pedig a hüvelyszárazságot nem is túl nehéz beazonosítani

Közismert, hogy a hüvelyi fertőzéseket jellemzően valamilyen rendellenes hüvelyi folyás is kíséri. Ezzel szemben a hüvelyszárazságnak éppen hogy a váladék hiánya a legárulkodóbb tünete.

A viszketést és az intim tájon jelentkező kényelmetlenséget ilyenkor nem valamely kórokozó jelenléte váltja ki: a diszkomfortérzetet a dehidratált és emiatt érzékennyé váló hüvelyhám okozza. A kiszáradt intim szövetek még szexuális izgalom hatására sem képesek kellően benedvesedni, ezért a szerelmes együttlétek is jellemzően kellemetlenné, nehézkessé, fájdalmassá válhatnak. Sőt, szélsőséges esetben akár maga a behatolás is meghiúsulhat.

Így kezelhetjük tartósan a hüvelyszárazságot

A szex közbeni nehézségeken síkosítóval is lehet könnyíteni, azonban így aligha tudjuk megszüntetni az együttlétektől független, mindennapos diszkomfortérzetet. Ha hosszú távon szeretnénk enyhíteni a kényelmetlenségeket, akkor válasszunk tartósabb hatású szert, például patikai, célzottan hüvelyszárazság elleni készítményt, és – orvosi ajánlás híján – lehetőleg abból is a hormonmentes változatot.

Ezért ne söpörjük a szőnyeg alá ezt a problémát!

A félrekezelt, pláne elhanyagolt hüvelyszárazság nemcsak a nemi életet keseríti meg, hanem további veszélyeket is rejt. A dehidratált szövetek ugyanis jóval védtelenebbek a kórokozók támadásaival szemben, így ha nem teszünk semmit, annak valóban lehet a vége kellemetlen, folyton kiújuló hüvelyfertőzés, vagy akár visszatérő hólyaghurut. Ezek a szövődmények ráadásul még inkább megnehezítik a valódi alapprobléma felismerését.

Kiknél fordulhat elő?

Nők, akiket leginkább érinthet a hüvelyszárazság:

  • klimaxos vagy idősebb nők – a megfogyatkozó női hormonok miatt
  • terhes vagy szoptatós kismamák – az átmeneti hormonszintcsökkenés miatt
  • fogamzásgátlót szedő nők – a modern, alacsony hormontartalmú gyógyszerek miatt
  • egyéb gyógyszereket szedők – ha mellékhatásként a gyógyszer hüvelyszárazságot okoz
  • bizonyos betegségekben szenvedők – pl. a diabétesz vagy az endometriózis kísérő tünete lehet a hüvelyszárazság
  • sugár-, illetve kemoterápiában részesülők – a gyorsan osztódó rákos sejtek ellen irányuló daganatellenes kezelések során károsodhatnak a hüvely ugyancsak gyorsan osztódó hámsejtjei is 
Forrás: Phytotec Hungária