Ezeket látta már?

Így úszhatja meg a nyarat intim fertőzések nélkül!

fertőzés, hüvelyfertőzés, candida

A nyár az intim fertőzések szempontjából kockázatos időszak, és sokan vannak azok, akik emiatt a hűsítő strandolásokból is kimaradnak. Mit tehetünk azért, hogy megelőzzük az egész nyaralást is tönkretehető fertőzéseket?

azért, hogy ne kelljen a kellemetlen panaszokkal küzdenie, dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza hasznos tanácsokat adott arra vonatkozóan, miként lehet elkerülni a hüvely fertőzéseit.

A vízparton

A nyári kánikula ellen sokan vízpartra menekülnek, hogy valamelyest elviselhetőbb legyen a hőség. A természetes vizek bár kevésbé veszélyesek a fertőzések szempontjából, ám ott is elővigyázatosnak kell lenni. Fontos a nedves fürdőruha szárazra cserélése, főleg azoknál, akik hajlamosabbak a hüvelyi panaszokra, hiszen a meleg, nedves közeg kedvez a káros mikroorganizmusok elszaporodásának.

Strandon, uszodában

Amennyiben nincs a közelben természetes víz, úgy sokan a környéken lévő strandokra mennek. Ezek vizét legtöbbször klórral vagy egyéb erős fertőtlenítőszerrel fertőtlenítik, hogy megakadályozzák a kórokozók elszaporodását. A fertőtlenítők azonban a hüvely ph-ját fenntartó lactobacillusokra is káros hatással vannak, így, ha azok elpusztulnak, úgy a hüvely savas kémhatása lúgos irányba terelődik.

Emiatt csökken a hüvely védekező rendszere és zöld utat kapnak a baktériumok, gombák. Sajnos vannak, akik erre kifejezetten érzékenyek, és a strandolás szinte egyet jelent nekik a hüvelyfertőzéssel. Ők lehetőleg természetes vízbe csobbanjanak, vagy strandolás előtt alkalmazzanak lactobacullus-helyreálló kúrát prevenció gyanánt! Mindezeken kívül természetesen számukra is nagyon fontos a fürdés után a fürdőruha cseréje, valamint célszerű lezuhanyozni is!

A strandokon könnyebben alakulnak ki fertőzések A strandokon könnyebben alakulnak ki fertőzések Forrás: Shutterstock

Fesztiválokon

Ha nyár, akkor fesztiválszezon. Sajnos az ilyen helyeken több veszély is leselkedik ránk, így jobb elővigyázatosnak lenni az intim egészség terén is. Az ilyen helyeken mobil wc-k sorakoznak, melyekre ráülni vétek, hiszen megannyi kórokozó van jelen az ülőkéken. Ha nem akarja magát combizomból tartani, akkor használhat eldobható, direkt wc ülőkére való papírt, melyek szinte bármelyik nagyobb drogériában beszerezhet.

A másik, amire nagy gondot kell fordítani a fesztiválozás alatt, az az óvszerrel való védekezés, hiszen ekkor fellángolhatnak “mini szerelmek”. A szexuális fertőzések elleni legjobb védekezés az óvszer használata.

Így ismerheti fel a hüvely gombás fertőzését!

Ha már megtörtént a baj

A fertőzések esetén több készítményt is alkalmazhatunk, attól függően, hogy bakteriális, gombás, esetleg vírusos a fertőzés - mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. A tünetek és szükség esetén a tenyésztés alapján az orvos meghatározza a fertőzés típusát, majd megfelelő készítményt ajánl. Nagyon fontos, hogy a kezelés végeztével lactobacillus-helyreállító kúrán vegyen részt a páciens, hiszen az alkalmazott készítmények a hüvely flórájára is negatív hatást gyakorolnak, nem csak a káros mikroorganizmusokra.

Forrás: Nőgyógyászati Központ

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához