Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Attól hogy várandós, még gondolhatna többet a hüvelyére! (x)

2018.11.23. Módosítva: 2018.10.30.
varandossag_huvelyfertozes_1

Egy várandós nő bármit megtenne a gyermeke egészségéért, ami ebben a kilenc hónapban gyakorlatilag egyet jelent saját egészségének védelmével. Ne feledkezzünk meg az intimtájékot ilyenkor fokozottan fenyegető fertőzések elkerüléséről sem!

Várandósság: egy valóban "más" állapot

Az egészen fiatal lányokra még nem igazán jellemző, hogy különösebben tartanának ettől vagy attól a betegségtől. Ezért is képesek például a téli hidegben sapka nélkül, vagy orkánerejű szélben kigombolt kabáttal flangálni az utcán. Minek izgulni? Ha mégis megbetegszem, legfeljebb bekapok egy pirulát – gondolják. Sokuknál ez az attitűd csak akkor fordul majd az ellenkezőjébe, amikor gyermekvállalásra adják a fejüket.

Már várandósként működésbe lépnek a természet által előre beprogramozott anyai ösztönök, és hirtelen semmi nem lesz fontosabb a leendő anyuka számára, mint a gyermeke egészsége. A várandós nők emiatt néha szinte már harciasan egészségtudatosakká válnak. Legfőképpen attól tartanak, hogy valamilyen betegség, fertőzés miatt esetleg gyógyszert kell szedniük. Ugyanis bizonyos hatóanyagok akár károsan befolyásolhatják a magzat fejlődését, éppen ezért terhesség idején nem is lehet ám akármit beszedni, előtte minden esetben egyeztetni kell a terhesgondozást végző szakorvossal. Egy felelősségteljes kismama többé nem teheti meg, hogy mondjuk egy tévében felvillanó hirdetés hatására azon nyomban megvegye magának ezt vagy azt a patikai készítményt. Egy terhes nőnek minden ilyesmit meg kell előbb beszélnie a kezelőorvosával! És nehogy bárki azt higgye, hogy a szigor csak a szájon át szedett gyógyszerekre vonatkozik: nincs ez másként kúpok, kenőcsök, krémek esetében sem – hát még, ha azokat a hüvelyben kell alkalmazni.

Hüvelyfertőzés terhesség idején

A nők gyakori problémája a hüvelyfertőzés, amely a legtöbb esetben bakteriális eredetű. A bakteriális hüvelyfertőzést nem nehéz felismerni, ugyanis jellemzően bőséges, híg, szürkés színű, esetleg áttetsző, ugyanakkor felettébb kellemetlen, a halra emlékeztető szagú hüvelyfolyás szokta kísérni. Olyankor alakul ki, ha a hüvely savas pH-ja valamiért megváltozik. A savas kémhatás biztosítja ugyanis az intim tájak természetes védelmét, mivel akadályozza a káros baktériumok szaporodását. Azonban terhesség, szoptatás idején sajnos elég nagy az esély arra, hogy felboruljon a hüvely biológiai egyensúlya, miután ilyenkor megváltozik a női szervezetben a hormonok szintje. A hormonszint változásaira ugyanis a hüvelyi pH felettébb érzékeny, így a terhes vagy szoptató kismamáknál fokozott lehet a bakteriális hüvelyfertőzés kialakulásának kockázata. A tünetek észlelésekor sokuk azt se tudja, mitévő legyen, mi az a készítmény, amit nyugodt lelkiismerettel használhat a bajára, és biztosan nem veszélyezteti vele a gyermeke egészségét.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz Patikában kapható gyógyászati segédeszköz Forrás: EgészségKalauz

Biztonságos segítség a bajban!

A Vitagyn C tejsavas hüvelykrémet terhesség és szoptatás idején is biztonsággal lehet alkalmazni. Fő összetevőivel – C-vitamin, tejsav és ezüst – elősegíti a védő tejsavbaktériumok újratermelődését, és hozzájárul az egészséges hüvelyflóra helyreállításához, illetve fenntartásához. Bakteriális hüvelyfertőzés esetén naponta egyszer célszerű használni, lehetőleg lefekvés előtt, 6 egymást követő napon keresztül. Fenntartó kezelésként pedig hetente 1-2 alkalommal, akár hosszabb távon is alkalmazható.

Betegtájékoztató Betegtájékoztató Forrás: egeszsegkalauz.hu
Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához