Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Mellrák tabukat döntött le Matuschka, amikor így jelent meg a New York Times Magazine címlapján

emlőrák, mellrák

„Soha többé nem nézhetsz félre” – üzente a képaláírás egy olyan korszakban, amikor a társadalom még alig foglalkozott a mellrák veszélyeivel.

A kilencvenes évek közepén „Beauty Out of Damage – Szépség a sérülésből” a világ egyik legtöbbet publikált képévé vált, amely több száz nemzetközi kiadványban, könyvben, valamint tévéműsorban és dokumentumfilmben jelent meg.

Mű egyike minden idők legvitatottabb New York Times címlapjainak. 1993-ban jelent meg, és azonnal a mellrák elleni harc ikonjává vált.

Az önarcképen Matuschka, a feminista művész, egy fején viselt fejtámasszal és saját tervezésű fehér ruhában szerepel. A kép különlegessége, hogy a megvilágítás hatására testét kettéosztva a figyelmet a hiányzó mellre irányítja.

A képaláírás üzenete az volt:

"Soha többé nem nézhetsz félre."

Ezt a művet egy olyan korszakban alkotta, amikor a társadalom alig foglalkozott a mellrák veszélyeivel, ismeretterjesztő kampányok szinte nem is léteztek és kevés erőforrást fordítottak a megelőzésre és a gyógyításra.

Matuschka, az alkotó, egy mellrákos túlélő, aki saját sérüléséből politikai művészetet hozott létre. Ő maga is a mellrákkal való küzdelem részeként döntött úgy, hogy nyilvánosan bemutatja testét és tapasztalatait.

Az önarckép nemcsak az önmagába és a betegségébe vetett őszinteség és bátorság kifejezése volt, hanem a mellrák felismerésére, kezelésére és megelőzésére hívta fel a figyelmet.

Az általa készített címlap új lendületet adott a mellrák elleni küzdelemnek és a mellrákra való figyelemfelkeltésnek. Segített elmozdítani a tabukat és elősegítette a társadalmi párbeszédet a betegségről. Emellett hozzájárult a mellrák-szűrések népszerűsítéséhez és az egészségügyi kampányokhoz, és lehetőséget teremtett a nők számára, hogy nyíltan beszéljenek a mellrákról, és merjenek segítséget kérni.

Húsz évvel a Beauty Out of Damage debütálása óta a kép még mindig az egyik legkeresettebb "kampánykép" az egész világon: gyakran publikálják tudományos folyóiratokban, amelyek az egészséggel, az orvoslással, a szépséggel és a testképpel kapcsolatos szociológiai kérdésekkel foglalkoznak.

Mellrák elleni aktivista

Matuschka művész és aktivista, akinél 1991-ben mellrákot diagnosztizáltak.

A kilencvenes évek során arra fordította erőfeszítéseit és idejét, hogy cikkeivel, alkotásaival és előadásaival felhívja a figyelmet a betegségre. A WHAM, ONE in NINE és a GREENPEACE aktív tagjaként több tucat országos akcióban/gyűlésben vett részt, beleértve az 1993-as Washington DC-i Breast Cancer Coalition Conference-t, a Greenpeace által 1994-ben indított klórmentes környezetvédelmi kampányt, ahol kiemelt előadó volt.

Aktivista munkája, amely a környezettel és a rákkal való szennyezés összefüggéseivel foglalkozik, számos dokumentumfilmben is szerepet kapott.

A művészek plakátjai (a WHAM, a Greenpeace és a National Lymphedma Network támogatásával) számos nemzetközi kiadványban szerepeltek, városi területeken vakolták, számos rangos díjat nyertek, és 1996-ban a " Time for Prevention " a Cooper Hewit állandó gyűjteményébe került. Design Múzeum New Yorkban.

Mitől lesz valaki hősnő?

Valaki, aki nehéz csatákba lép, és győztesen kerül ki belőle. Valaki, aki kihívás elé állítja a társadalom gondolkodását és új, magasabb színvonalat teremt, mint valaha. Valaki, aki sok embert inspirál, reményt, bátorítást és támogatást nyújt. Félelem nélküli vezető.

Ezzel a kis meghatározással és még sok minden mással Matuschka kétségtelenül hősnő. Művészete, aktivizmusa továbbra is újradefiniálja a mellrákról alkotott felfogást. A bátor nők nemzetközi emblémájává válva továbbra is valósághű, lenyűgöző portrékat készít magáról, hogy megmutassa a világnak a nyers valóságot.

Matuschka művészete ilyen munka. Nehéz meghatározni , és kihívást jelent a megtekintése.

"Itt egy új hősnőt hoznak létre a nők számára; aki erős, nem fél és nem szégyell. Forradalmi módon erősen szexuális; az ő feltételei szerint egy mell és egy heg. Megüt a kép, merészel. Zavart , de egyben fellelkesültem is."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a mellrák első tünetei: így jelez leggyakrabban az emlőrák

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mellrák

Forrás: http://matuschka.net/
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához