Ezeket látta már?

Menstruációs szabadság: úgy néz ki, Spanyolországban bevezetik

endometriózis, tünetei, menstruáció, hasi görcsök, nőgyógyász

Spanyolország lenne az első nyugati állam, ahol bevezetnék a menstruációs szabadságot.

Spanyolországban azt tervezik, hogy havonta három nap szabadságot biztosítanak a nőknek, ha komoly menstruációs fájdalmaik vannak. Menstruációs szabadságot jelenleg Zambiában, Japánban, Dél-Koreában és Indonéziában vehetnek ki a nők, vagyis Spanyolország lenne az első nyugati állam, ahol ez elérhető lenne - írja a HVG.

A reform szükségességet a spanyol nőgyógyászok és szülészek társasága azzal indokolta, hogy minden harmadik nőnél a menstruáció erős fájdalommal, hasi görcsökkel, fejfájással, lázzal vagy hasmenéssel jár, ezért meg kell engedni, hogy ebben a néhány napban a nők otthon maradhassanak.

Nagyon erős menstruáció: ez a gyógytea enyhítheti a tüneteket - olvasson tovább!

A szabadság mellett a törvénytervezetben szerepel, hogy az iskoláknak kötelező lesz tamponokat és betéteket biztosítani a lányoknak, valamint ezeknek a termékek áfamentesek lesznek a boltokban, illetve a 16-17 évesek abortuszához nem lesz szükség szülői engedélyre. A tervezetről a jövő héten dönthet a spanyol kormány.

Fájdalmas menstruáció: komoly betegséget is jelezhet

A menstruáció idején jelentkező erős hasi fájdalmat nem szabad félvállról venni. Ugyanis ez az endometriózis legfőbb tünete. Az erős, hasi görcsök a betegek nyolcvan százalékánál jelentkeznek, de gyakori a krónikus, fél évnél hosszabb ideig tartó kismedencei fájdalom is. Az endometriózis egy krónikus betegség. Minden egyes menstruációval romlik a páciens állapota. Az endometriózis más szervekre, például a húgyhólyagra vagy a vastagbélre is kiterjedhet. Ezért is fontos, hogy korai stádiumban, egy kisebb hashártya-elváltozásnál észrevegyék és kezeljék, amikor még elegendő egy néhány perces beavatkozás, és megelőzhető az életminőség romlása.

Forrás: HVG