Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Nem csupán a kihűlés okozhat felfázást: 8 hasznos tanács, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket

Mi minden okozhat felfázást?

Nem is gondolnánk, mennyi mindent tehetünk mi magunk is azért, hogy megelőzzük a hólyaghurut kialakulását. Az évszaknak megfelelő öltözködésen túl még számos módja van annak, hogy elkerüljük a felfázást.

Mindenkire rászólt annak idején az anyukája, hogy ne üljön hideg kőre, vagy hogy ne mászkáljon mezítláb, mert még felfázik... Csakhogy a hólyaghurut nem csupán a test lehűlésekor alakulhat ki. Sőt, olyankor sem magától a hidegtől betegszünk meg, hanem azért, mert a kihűlt altestben romlik a keringés, ezáltal pedig gyengül a szervezetünk védekezőképessége a kórokozókkal szemben: a felfázást ugyanis baktériumfertőzés okozza. A betegségre jellemző tünet a folytonos vizelési inger, a csípő, égő érzés pisilés közben, illetve alhasi görcsök is jelentkezhetnek. A megfelelő öltözködésen túl azonban számos módja van annak, hogy megelőzzük a kellemetlenségeket. Mutatjuk a legfontosabb szabályokat, amelyeket betartva jóval kisebb eséllyel alakulhat ki hólyaghurut.

  1. Ügyeljünk az intim higiéniára! A hólyaghurutot baktériumfertőzés okozza, a kórokozó pedig a legtöbb esetben a saját testünkről származik. A problémáért leggyakrabban a végbélben élő E. coli tehető felelőssé. A gáttájék tisztán tartásával azonban jelentősen csökkenthetjük az esélyét annak, hogy káros baktérium sodródjék a húgycsőbe.
  2. Ne vigyük túlzásba sem a mosakodást! A hólyaghurut kialakulása sokszor függ össze a hüvelyflóra állapotával. A hüvelyöblítés (kivéve, ha orvos írja elő!) rendkívül káros, mert csak hamis tisztaságérzetet nyújt, miközben éppen ezzel tehetjük tönkre az egészséges, savas hüvelyi pH-t, szabad utat nyitva a kórokozók szaporodásához. Márpedig ha a húgycső tőszomszédságában található hüvelyben káros „baktériumtenyészet” alakul ki, a fertőzés átterjedhet a húgyutakra is.
  3. Tartsuk a helyes irányt a mosdóban is! Fontos, hogy WC-használat után a törlés mindig egy irányba, csakis elölről hátrafelé történjék. Így elkerülhetjük, hogy a gáttájék felől káros bacikat sodorjunk a húgycsőnyílásba.
  4. Mossunk kezet WC-használat előtt is! Már az egészen kis gyerekek is tudják, hogy mosdóhasználat után kezet kell mosni. Holott előtte is mindig meg kellene tennünk ugyanezt, hogy eleve tiszta kézzel nyúljunk az intim területeinkhez.
  5. Együttlét után a nő mielőbb menjen ki pisilni! A szerelmeskedéskor a gáttájékon folyó aktív tevékenykedés közben viszonylag nagy az esélye annak, hogy kórokozó sodródjék a húgycsőbe. Ám ha sikerül időben kipisilni a betolakodót, azzal megelőzhetjük, hogy nagyobb galibát okozhasson. A szex utáni hólyaghurut rengeteg nő életét keseríti meg, és korántsem újkeletű jelenség: nagyanyáink például a frappáns „nászutas betegség” névvel illették.
  6. „Ne ülj hideg kőre, mert felfázol!” – anyáink, nagyanyáink mindannyiunkat riogattak ezzel annak idején, és eláruljuk: igazuk volt. Bár a hólyaghurutot – mint fentebb is írtuk – nem közvetlenül a hideg, hanem baktériumfertőzés okozza, attól még fontos, hogy ne engedjük kihűlni az altestünket, mert ez fogékonyabbá tehet a fertőzésekre. Nem véletlen tehát, hogy a hólyaghurutot a köznyelvben „felfázásnak” is nevezik. A lényeg: ne üldögéljünk hideg felületen, illetve öltözzünk mindig az évszaknak és az időjárásnak megfelelőlen.
  7. Igyunk sokat és ne tartsuk vissza sokáig a pisilést! Fontos, hogy rendszeresen „átöblítsük” a húgyutakat: ehhez igyunk bőségesen folyadékot, főként szénhidrát-, koffein- és szénsavmentes italokat (pl. vizet). Pisiljünk gyakran, mert ha a húgyhólyagba netán kórokozó kerül, az gyorsan szaporodásnak indulhat a pangó langymeleg vizeletben. Ellenben ha gyakran pisilünk, akkor jó eséllyel kitessékelhetjük a betolakodót, még mielőtt nagyobb bajt okozhatna.
  8. Ha mégis kialakul a felfázás: időben hívjuk segítségül a gyógynövényeket! Ha érezzük a kellemetlen felfázásos tüneteket, vessünk be a húgyutak betegségeire ajánlott gyógynövényeket, például medveszőlőlevelet, tőzegáfonyát, aranyvesszőt. A medveszőlőlevél már évszázadok óta ismert a népi gyógyászatban, és baktériumellenes hatását immár tudományosan is igazolták. A gyógynövény hasznos hatóanyaga a húgyutakban fejti ki jótékony hatását, ezért is lehet segítségünkre hólyaghurut esetén. Fontos azonban, hogy a kezelést az első tünetek megjelenésekor azonnal megkezdjük, még mielőtt a kórokozók túlságosan elszaporodnának. Lehetőleg garantált minőségű, patikai készítményt válasszunk, a kúra során pedig ügyeljünk a fokozott folyadékbevitelre is!
Forrás: EgészségKalauz