Ezeket látta már?

Női bajok: nem segít a menopauza után adott ösztrogén

2016.05.21. Módosítva: 2017.12.11.

Egy új vizsgálat szerint nem az ösztrogén-hormonok alacsonyabb szintje okozza változókor után a nők hangulati ingadozását és memóriazavarait. Ezért a kutatók úgy vélik, nem szükséges a hormonpótló kezelés, a korábbi feltételezésekkel szemben nem segít az idősödő nőkön, adása viszont számos kockázattal jár.

A vizsgálat azonban azt is kiderítette, hogy a másik női hormon, a progeszteron viszont fiatalabb korban befolyásolhatja a nők mentális képességeit. Az amerikai Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban megjelent cikk utal arra hogy további vizsgálatok szükségesek.

Az ösztrogén és progeszteron női nem hormonok a 30-40-es életévek között kezdenek tipikus módon csökkenni, mely a menopauzába, változókorba torkollik, és és véget vet a termékeny korszaknak.

A hormonpótló kezelés előnyei és kockázatai régóta vita tárgyát képezik. Korábbi vizsgálatok szerint a változókor után adott hormonpótlás növelte az infarktus, a stroke, a vérrögképződés és az emlőrák kockázatát.

Dr. Jennifer Wu, new-yorki nőgyógyász szerint sok nő úgy véli, hogy a változókor utáni ösztrogénhiány okozza a szellemi hanyatlást, de ez nem igazolódott.

A fokozott kockázatok miatt amúgy sem szabad kellő indokoltság nélkül hormonpótló kezeléshez nyúlni.

Egyes kutatók azt gondolták, hogy az ösztrogénhatás attól is függ, mennyi idővel a menopauza után kezdődik a hormonpótló kezelés. Megfigyelték a különbségeket, két csoport között: nők 6 éve a menopauzában, ill. nők 10 évvel a menopauza után.

Az eredmények szerint nem volt értékelhető különbség a csoportokban az ösztrogén vérszintek és a szellemi teljesítmény tekintetében a "fiatalabb" változókorú nők és az "idősebbek" között.

Hangsúlyozták ezzel egyidejűleg, hogy a progeszteron támogatni látszik a szellemi teljesítményt, a gondolkodást, de ezek az eredmények megerősítésre szorulnak.

A vizsgálat több, mint 600 nőbetegen készült 41-84 éves életkorúak voltak, egyikük sem kapott hormonpótló kezelést. Nemcsak az általános szellemi teljesítményt és a gondolkodási képességeket értékelték, hanem a depressziót is vizsgálták, valamint a hormonszinteket (ösztradiol, ösztron, progeszteron, és tesztoszteron).

Forrás: MedLine
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához