Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ön lehet az emberiség megmentője, máris mutatjuk, hogyan!

harc_a_szuperbakteriumok_ellen_0

Világszerte egyre nagyobb problémát okoz a „szuperbaktériumok” megjelenése, amelyek ellen a korábbi gyógyszereink hatástalanok. Akár hiszi, akár nem, még Ön is tehet érte, hogy kevesebb ilyen szuperbaktérium szülessen.

Íme az antibiotikum-rezisztencia felelősei!

A szuperbacik "keltetője" sok esetben maga az emberi szervezet. Vegyünk egy egyszerű példát! Ősszel ugyebár köztudottan könnyebben fázik fel az ember, hiszen a hűvös időjárás hatására gyengül a szervezetünk védekezőképessége a kórokozókkal szemben. A felfázást, avagy hólyaghurutot baktériumok okozzák, amelyek elpusztítására az orvos gyakran antibiotikumot rendel. Ezeket a gyógyszereket legtöbbször kúraszerűen kell szedni. A páciensek viszont gyakran fegyelmezetlenek, és amint kicsit jobban érzik magukat, abbahagyják a gyógyszerszedést. Ez óriási hiba! A kórokozók ugyanis, ha a túlélésükről van szó, felettébb tanulékonyak. Amíg nincsenek teljesen kiirtva a szervezetből, egy ilyen "tűzszünet" alatt újra meg tudnak erősödni. Mert a baktérium képes átalakítani a saját szerkezetét, éppen csak annyira, hogy az ellene használt hatóanyag már ne tudjon neki ártani. A páciens pedig egyszer csak azt kezdi érezni, hogy újfent rosszabbul van. Nosza, gyorsan előkapja a félbehagyott gyógyszeresdobozt, hogy beszedje a maradék tablettáit. Csakhogy azok a megszakított kúra óta már akár hatástalanokká is válhattak. Időközben ugyanis olyan új baktérium születhetett, amely ellenálló, azaz rezisztens az antibiotikummal szemben.

Hogyan kerüljük el az antibiotikum-rezisztencia kialakulását?

Először is: soha nem szerencsés azonnal antibiotikumért kiáltani. Az említett példánál maradva, egy hirtelen fellépő hólyaghurut tünetei ellen például először érdemes lehet inkább bőséges folyadékfogyasztással, illetve gyógynövények segítségével küzdeni.

Másrészt, ha már olyan súlyos a helyzet, hogy valóban csak az antibiotikum segít, akkor nagyon fegyelmezetten végig kell szedni az egész kúrát. Minden alkalommal. És csak olyat antibiotikumot szedjünk, amit az urológusunk nekünk írt fel, mert az, ami a szomszédnak hatott, és segítőkészen felajánl nekünk is a maradékból, többet árthat, mit használ!

Ha pedig hajlamosak vagyunk a hólyaghurut kiújulására, tartsuk be az orvos által javasolt egyéb tanácsokat, alkalmazzunk immunrendszerünket erősítő megoldásokat.

Egy kevésbé ismert, és csak a nőkre leselkedő veszély

Köztudott, hogy az antibiotikum nem feltétlenül csak a kórokozókat pusztítja el a szervezetben, hanem károsítja például a bélflórát, nők esetében pedig a hüvelyflóra hasznos tejsavbaktérium-állományát szintén megtizedelheti. Éppen ezért, egy-egy antibiotikum-kúra után sok nő szinte menetrendszerűen a nőgyógyásznál köt ki a hüvelyfertőzés tünetei miatt. Ha ugyanis megváltozik a hüvely savas pH-ja, elszaporodhatnak odabent a kórokozók, és kialakulhat a bakteriális hüvelyfertőzés, amely bőséges, híg és rossz szagú hüvelyfolyással jár. Ilyenkor tanácsos mielőbb helyreállítani a hüvelyflóra savas kémhatását. Sőt, az igazán elővigyázatosak már az antibiotikum-kúra idején, megelőzésképpen elkezdhetik valamilyen hüvelyflóra-regeneráló készítmény használatát!

Fertőzések ördögi köre?

Bakteriális hüvelyfertőzés idején a káros baktériumok meglehetősen nagy számban lehetnek jelen az intim tájakon, és a húgycsőnyílás közelébe sodródva megint csak befertőzhetik a húgyutakat, vagyis akár újra kialakulhat a hólyaghurut. Veszélyes ördögi kör ez, amiből leginkább úgy lehet kilépni, ha a hangsúlyt a betegségek tudatos megelőzésére helyezzük!

Tippek a hólyaghurut elkerülésére:

  • Öltözködjön rétegesen!
  • Kerülje a hideg felületen való üldögélést!
  • Ügyeljen az intimhigiéniára!
  • Védje a hüvely savas közegét!
  • Ne végezzen indok nélkül hüvelyöblítést, csakis külsőleg mosakodjon, pH-barát mosakodószerrel!
  • Intim együttlét után azonnal menjen pisilni! Szex közben ugyanis könnyen sodródhatnak kórokozók a húgycsőbe, de még mielőtt bajt okoznának, kipisilheti őket.
Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához