Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Le szeretne szokni a dohányzásról? Erről mindenképpen tudnia kell

nikotin, függőség, cigaretta, dohányzás

A környezet hatással lehet a függőségek kialakulására.

Egy Learning and Memory nevű folyóiratban megjelent tanulmány vizsgálja a környezet függőségre gyakorolt hatásait azzal a céllal, hogy az eredmények segítsék az addikcióból való felépülés folyamatát.

Leszokást nehezítő tényezők

Amikor belépünk egy étterembe, rögtön érezhetjük a finom illatokat, és láthatjuk az ételek gusztusos tálalását. Ettől fokozódik az ember étvágya még akkor is, ha már jóllakottan érkezik meg. Függőség alkalmával az ilyen jelzések elindítanak az agyban bizonyos jutalmazással kapcsolatos folyamatokat (pl. dopamin-felszabadulás), amik nagyon megnehezíthetik a sóvárgás elleni küzdelmet.

A dopamin szerepe a szervezetben

A dopaminnak fontos szerepe van a tanulásban és a motivációban. Régebbi tanulmányok már fényt derítettek arra, hogy az egerek nehezebben tanulnak meg és emlékeznek új dolgokra dopamin hiányában. Emellett a kellemes tevékenységek során is felszabadul a dopamin, így a függőséggel szintén összefüggésbe hozható a termelődése. Ezen tények felvetik azt a kérdést, hogy vajon mi történik a tanulással és az emlékezetképzéssel a függőségben szenvedőknél. Ezzel kezdtek el foglalkozni a kanadai ontariói Guelph Egyetem Pszichológiai Tanszékének és Idegtudományi Együttműködési Programjának tudósai.

A kábítószer hatásai hogyan befolyásolják a memóriát?

Prof. Francesco Leri és munkatársai azt akarták megvizsgálni, hogy a nikotin- és kokainfüggőségnek milyen hatásai vannak a memóriára. A tanulmány szerzői szerint korábbi kutatások alapján kimondható, hogy a függőséghez tartozó környezeti tényezők aktiválják az érzelmi feldolgozással és az ingerekre adott válaszokkal kapcsolatos agyi területeket. Például egy dohányzásra kijelölt hely látványa késztethet valakit arra, hogy rágyújtson.

Azonban Leriéket legfőképp a memória és a tanulás viszonya érdekelte. Ehhez kapcsolódóan a tudósok megjegyezték, hogy korábbi tanulmányok alapján a kokain és a nikotin fokozza a hosszú távú memória kialakulását.

  • Ezért új kísérletük során kokaint és nikotint adva a patkányoknak tesztelték azok memóriáját úgy, hogy tesztkamrába helyezték őket, és vizsgálták, mennyire emlékeznek egy-egy újabb tárgyra.
  • Ezután kondicionálták az állatokat azzal, hogy drogokkal társították a környezeti ingereket.
  • Végül úgy is tesztelték őket, hogy semmiféle tudatmódosító szert nem adtak nekik.

Ezek a kísérletek feltárták, hogy a rágcsálók emlékezete aktívabb volt azokban a kamrákban, ahol kaptak kábítószert és ezzel kapcsolatos jelzéseket, mint a társításoktól mentes környezetben.

Ez azt sugallta a csapatnak, hogy azzal, hogy a nikotint és a kokaint környezeti jelzésekkel társítják, felgyorsíthatják a tanulást és erősíthetik az emlékeket. Prof Leri kijelentette, hogy ezek a jelzések erőteljes kognitív hatást fejtenek ki, így felhasználható a gyógyulási folyamat tanulásának javítására.

7 jel, ami függőségre utal - ismerje fel, ha segítségre van szüksége! - olvasson tovább!

Ezek a memória-erősítő hatások megnehezítik a függőségből való felépülést, ugyanakkor a mechanizmus megértése hatékonyabbá teheti a kognitív viselkedésterápiát a függőség kezelésében. Prof. Francesco Leri szerint a környezetünkben lévő ingerek, például épületek, tárgyak és helyek általában ártalmatlanok, de amikor valamilyen módon a látványuk kábítószerekhez köthető, a memóriafunkció módosítóivá válhatnak.

Dr. Szabó Linda

Gyógyszerész

Forrás: MedicalNewsToday
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához