Ezeket látta már?

Minden ötödik magyar depresszióssá válhat

2009.12.02. Módosítva: 2015.11.04.

Minden ötödik magyar depresszióssá válhat, és bár a betegség kezelésére tízmilliárdokat költ az állam, így is csak a rászorultak fele kap segítséget - írja a Népszabadság, utalva a pécsi egyetemen lövöldöző G. Ákosra, akit évek óta depressziós és skizoid tünetek kínoztak, ám komplex kezelés helyett csak antidepresszánsokat kapott.

Magyarországon becslések szerint négyszázezer depressziós van, de ennél jóval többen - a lakosság 15 százaléka - élt már át életében orvosi értelemben vett depressziós időszakot. A lap idézi Kopp Mária, a SOTE Magatartás-tudományi Intézete igazgatójának kutatásait, amelyek szerint minden ötödik magyar krónikus stressz, illetve a lelki leszakadás állapotában van, minden harmadik pedig életminőséget rontó depressziós tüneteket mutat.

A lapnak Rihmer Zoltán pszichiáter, a SOTE professzora elmondta, hogy Magyarországon az utóbbi 25 évben a felére csökkent az öngyilkosok száma, miközben a kezelt depressziósoké megtízszereződött. Az öngyilkosságot elkövetők 70-80 százaléka major (orvosi értelemben) depressziós, megfelelő kezeléssel azonban drasztikusan, 80-85 százalékkal csökkenthető ez az arány.

Rihmer Zoltán szerint bár a statisztikák lehangolóak, az orvosi értelemben vett depresszió Magyarországon sem gyakoribb, mint Nyugat-Európában. Ugyanakkor viszont ott tízezer lakosra kétszer annyi pszichiáter jut, mint nálunk - írja a Népszabadság.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához