Súlyos szakmai kritika a telített zsírsavak felmentését sugalló brit elemzésnek
Számos hazai hírportál vette át azonnal a The Daily Telegraph brit napilap részéről online megjelent tudósítását, amely szerint egy amerikai orvosi folyóiratban most közölt vizsgálat alapján a telített zsírok (ismertebben állati zsírok) nem okoznak szív- és érrendszeri betegséget. Bár egyes média megjelenésekben megtalálhatók az eredményekből levonható lényeges következtetésekre vonatkozó óvatosság említése, a "szenzáció" robog a maga útján.
Fontosnak érzem, hogy szakma részéről is történjen gyors nyilvános reflexió a megdöbbentő adatokkal kapcsolatban. Hadd hivatkozzak nemzetközileg elismert szaktekintélyekre (1), akik a következő alapvető hibákat találták a sok vizsgálat eredményeit összefoglalóan elemző statisztikai felmérésre:
Forrás: EgészségKalauz
1) A tanulmány csak önállóan a zsírsavak bevitt mennyiségével foglalkoztak és azon belül is az alacsony és a magas fogyasztási szinteket (harmadokat) hasonlították össze. Figyelmen kívül hagyták az egyes (telített, telítetlen) zsírok és a szénhidrát fogyasztás egymáshoz történő összevetését (ezt általában ugyanazon személyeken történő diéta felcserélés révén ítélik meg). Vajon akkor a kevés zsírt fogyasztók mit ettek ehelyett? Feltehetően szénhidrátot, ami ugyanolyan káros, mint a zsír! Tehát csak egyféle indikátort szemléltek, így az adott konklúzió levonása helytelen. Az érvényben lévő szakmai irányelvek a telített zsírok és a szénhidrátok bevitele helyett a többszörösen telítetlen zsírok fogyasztását javasolják egészségünk megtartása érdekében.
2) A szerzők ráadásul a többszörösen telítetlen zsírsavakat (idetartozik az omega 3 is) részben tévesen azonosították és mindennek tetejébe használhatatlan vizsgálatokat is bevontak az értékelésbe! Ezekről a hibákról az említett kritikusok azonnal értesítették a cikket jegyző vezető szerzőt, aki elismerte a hibákat és ígéretet tett ezek azonnali korrekciójára.
A kritikai megjegyzések kapcsán a vezető szerző a leendő kiigazítások megtétele előtt maga is elismerte, hogy a cikkben állítottak ellenére nem tartja eredményüket elég meggyőzőnek ahhoz, hogy a zsírok korlátozott fogyasztására vonatkozó jelenleg érvényes irányelveket kétségbe kellene vonnunk! Mindezek alapján kénytelenek vagyunk belenyugodni abba, hogy a telített zsírok továbbra is a "rossz" oldalon állnak!
Prof. Dr. Császár Albert belgyógyász egyetemi tanár
az MTA doktora
Idézet:
1. CV Risk and Saturated Fats: The Debate Roils On. Medscape. Mar 17, 2014.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!