Ezeket látta már?

20-20-20 szabály: egyszerű és biztos módszer a látásromlás ellen

látásromlás, rövidlátás, vakság, szemüvek, tünetei

Ha ön is sokat dolgozik gép előtt dolgozik, akaratlanul is folyamatos közelnézésre kényszeríti a szemét. Ennek pedig előbb-utóbb látásromlás, rövidlátás lesz a vége. Mutatjuk hogyan védheti meg a szemeit, óvhatja meg a látását.

A látásromlás, vakság megelőzhető lenne

A vakságok 80%-a megelőzhető, illetve gyógyítható. Megjelent az IAPB Vison Loss Expert Group legfrissebb érintettségi adatai, melyek szerint 2015-ben 253 millió látássérült élt a világon, 89 százalékuk közepesen vagy alacsonyan fejlett országokban él, és akik 55 százaléka nő.

Döbbenetes, hogy egyes becslések szerint 1,1 milliárd olyan ember él a Földön, aki azért minősül részben látássérültnek, mert egész egyszerűen nincsen szemüvege!

Talán kevésbé közismert tény, hogy a rövidlátók és a nagyfokú kóros rövidlátóság előfordulása nagyon nagy mértékben nő.Európában a rövidlátás kb. 23%-ban fordul elő, azaz majdnem minden negyedik európai lakos érintett a problémában. A becslések szerint ez az arány 2050-re 50%-ra fog nőni.

Látásromlás okai a szakemberek szerint

  1. Ha szemet folyamatosan "közelnézésre" kényszerítjük, például a számítógép, okostelefon vagy egyéb képernyő túlzott használatával, akkor alkalmazkodási görcs alakulhat ki a szemben. Az ilyen hosszú ideig tartó közelre történő nézés növeli a rövidlátás kockázatát.
  2. Ezenkívül az is probléma, hogy túl sokat vagyunk zárt térben, mivel a rövidlátás kialakulásában ez is jelentős kockázatot jelenthet.

3 módszer a látásromlás ellen

  • A gyerekek már iskolás korban minél többet tartózkodjanak nappal a szabadban, és mozogjanak.
  • A képernyő hosszas bámulása során rendszeresen tartsanak pár perc szünetet.
  • Közeli munka során ajánlható a 20-20-20 szabály is: minden 20 percben 20 másodpercig fókuszáljunk távolra (legalább 20 lábra, azaz mintegy 6 méterre).

Olvasson tovább és megtudja,milyen ételekkel javíthatja látását!

Magyarországon is kutatták a látásromlás helyzetét

A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikája által, két éve elvégzett országos felmérés eredményei szerint összességében a vizsgálatban résztvevő 3675, 50 évesnél idősebbek több mint háromnegyede (77,4%) használt valamilyen szemüveget!

Elgondolkodtató továbbá az is, hogy ha a szem fénytörési hibájából eredő gyengénlátás gyakoriságának eloszlása a nemek szerint nézzük, a magyar érintettek több mint kétharmada nő (67,3% nő vs. 32,7% ffi).

A vizsgálatban részvevők átlagéletkora 66-67 év volt, és ha szem fénytörési hibájából eredő gyengénlátás kor szerint eloszlását nézzük látható, hogy nem a késő öregkor velejárójáról beszélünk, mivel a gyengénlátás az esetek legalább felében már a 60-as életévek során kialakul.

latasvilagnap

Már 50 éves korban sokan szemüveget hordanak.

Ilyen szemüveget hordjanak a gyengénlátók

  • Akár egész napos viselésre szánt szemüvegről, akár olvasószemüvegről van szó érdemes azt szemészeten felíratni.
  • Léteznek készen kapható olcsóbb olvasószemüvegek is, de ezeket a szemészek szakmailag nem javasolják, mert nem veszik figyelembe az illető egyéni igényeit, a két szem között sokszor fennálló eltérést.
  • Mindenképpen szemüveget kell váltani, ha megváltozott a szem fénytörése. A rövidlátóság, főként fiatal korban, egyeseknél fokozódhat, és akár 1-2 évente új szemüvegre lehet szükség.
  • Idős korban az olvasószemüveget 2-3 évente ellenőrizni kell, és követni az öregszeműség fokozatos növekedését. (Az öregszeműség a közelre látás 40 év felett jelentkező élettani, a szem fénytörő-erejének csökkenéséből adódó, fokozatos romlása.)
  • Általánosságban elmondható, hogy 20 év alatt kb. 3-szor, 4-szer kell olvasó szemüveget cserélni.
Forrás: EgészségKalauz