Ezeket látta már?

Látásromlás ősszel: ezért kell jobban vigyázni

glaukóma, szürkehályog, zöldhályok, szembetegség, látás, műtét

Az őszi időszakban rövidebbek a napok, csökken a hőmérséklet, és megnő az esős napok száma. Testünk állapotát talán a leginkább befolyásoló tényező a napsugárzás fokozatos csökkenése. Ez a változás hatással van a hangulatunkra, gyakrabban érezhetjük magunkat melankólikusnak.

Az ősz a szervezetünket is próbára teszi

A meteorológiai változások, a hőmérséklet és a fény változásai szintén befolyásolják az immunrendszert, szinte tesztelik azt. Nem ritka, hogy a megfázás és az influenza tüneteit vehetjük észre magunkon, amelyek a tipikus szezonális betegségek. A hűvösebb idő ellenére azonban hiba lenne feladni a szabadtéri tevékenységeket. A természetben való kalandozás, a kerékpározás és a négylábú barátokkal való séták tökéletes hangulatfokozók lehetnek ősszel.

Testünk fáradékonyabb, hiszen kénytelen alkalmazkodni a változásokhoz, sokszor álmatlanság, ingerlékenység, fejfájás, emésztési problémák gyötrik az embert. A Premium Vision Optika szakemberei összeszedték, hogyan védjük meg a látásunkat a hűvösebb évszakban is.

Melyek azok a szezonális problémák, amelyekkel ősszel szembe kell néznünk?

A szeptember, az október és a november gyakran optikai zavarok forrásai lehetnek. Az átmeneti hónapok során megjelenő gyakori esőzések és viharok több szempontból is befolyásolhatják a látásunk egészségét, hiszen allergiás reakciókat okozhatnak, illetve károsodást vagy fertőzést a levegőben előforduló törmelék miatt. Az extrém szélviszonyok pedig kiszáríthatják a szemeinket.

A magas és az alacsony hőmérséklet egyaránt árthat a látásunknak, az ősz ilyen szempontból pedig talán az egyik legkiszámíthatatlanabb időszak. Vannak, akik a fagyos hőmérsékletben azt vehetik észre, hogy szemük könnybe lábad, esetleg csípő érzést tapasztalnak. Az allergiások számára az ősz sem nyújt menekvést, hiszen a változó időjárás miatt a pollenszám még mindig magas lehet, a tüneteket azonban szemcseppekkel könnyedén enyhíthetjük.

Olvasson tovább! Magas vérnyomás: ha ilyen a szeme, menjen orvoshoz!

A kevesebb napsütéses óra következtében többet vezetünk sötétben, és többet dolgozunk mesterséges fénynél is. Ekkor szoktuk sokan azt érezni, hogy romlott a látásunk, pedig csak arról van szó, hogy a fényviszonyok megváltozása miatt sokkal nehezebben kompenzál a szem.

Ha ezek a panaszok tartósan fennállnak, és kellemetlenséget okoznak a mindennapjaink során, abban az esetben tanácsos szemvizsgálaton részt venni, hogy megbizonyosodjunk arról, ténylegesen csak a szezonális problémák okozzák ezeket.

Forrás: EgészségKalauz